PUNKKIONGELMAAN LÖYTYY RATKAISU

Vessin kommentti HS punkkikirjoitukseen

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005703724.html

 

Punkkien aiheuttama haitta on suuri.

Sairastumisista tulee iso harmi ja lasku ja siitä kun maastoliikkumista kartetaan punkkien takia. Tämä ilmiö on tuttua vastenmielisten hirvikärpästen takia.

Punkkien torjuminen on kuitenkin aika helppoa, jos vastuullisilta löytyy oikeaa asennetta.

Kuten uutisesta kävi ilmi, lehmien jälkeen punkkikanta romahti ja on taas roihahtanut hirvieläinten määrän kasvun kanssa. Muu luontainen luonnoneläinkanta ei riitä punkkien lisääjäksi. Siihen tarvitaan isoja eläimiä.

Monilla alueilla ajattelemattomasti ja vastuuttomasti kauriiden ja peurojen määrien annetaan turvota liikaa. Hirvitiheys on jo vuosikymmenet ollut liian suuri eli 4 – 5 talvehtivaa hirveä / 1000 ha eli n. 100.000 kpl. Jos se olisi 1-2 kpl/ 1000 ha, ongelmia olisi vain murto-osa nykyisestä.

Peurojen ja kauriiden määrä (samoin hirvien) riippuu metsästysseurojen asenteista ja aktiivisuudesta. Valitettavasti meillä on MMM:n riistahallinnossa ymmärtämättömiä virkamiehiä, jotka haluavat suurta hirvieläin tiheyttä kymmenistä kallista haittavaikutuksista huolimatta, joihin punkkiongelma on nyt vakavana tulossa vielä lisäksi.

Valitettavasti metsästäjät, metsästysvirkamiehet ja metsästäjäjärjestöt eivät näytä ymmärtävän suurten hirvitiheysien valtavia haittoja (mm. metsätaloudelle satoja miljoonia vuodessa), joten päätöksenteko pitää tavoitehirvieläinkannoista alkaa tehdä muualla. Valtiovallan ja kuntien tulisi alkaa kantaa vastuuta.

Metsänomistajat voivat vähentää punkkeja myös kieltämällä tehokkaimpien myyrän syöjän eli ketun metsästyksen ja suosimalla petolintuja rakentamalla niille pönttöjä. Myös supit pitää myös myyräsyynkin takia hävittää mahdollisimman vähiin.

Olen omissa metsissäni onnistunut pitämään talvihirvet kokonaan loitolla ja kauris- ja peurakannat hyvin pieninä. Myös kettu kanta on ilahduttavasti saatu moninkertaiseksi valtakunnan keskiarvoon verraten.

Tuloksena ovat viihtyisät metsät, joissa ei ole riesaa sen paremmin punkeista kuin hirvikärpäsistäkään.