PUOSKARILAILLA HALUTAAN ESTÄÄ LÄÄKKEETTÖMIÄ HOITOJA

HS komm miten lääkeklusteri taas painaa päälle 201018

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005870475.html

 

Lääketeollisuus haluaa lisätä lääkemyyntiä kriminalisoimalla lääkkeettömiä hoitoja.

Moni lääkkeetön hoito voi olla tehokas, mutta pitävä tieteellinen näyttö sen tehokkuudesta puuttuu siksi, että kukaan ei ole rahoittanut tutkimusta. Lääketeollisuus ei näitä tietenkään rahoita ja yliopistojen tutkimusrahat ovat kaikkialla niukat.

Yhdysvalloissa tehdään ehkä eniten lääketutkimuksen ulkopuolista terveystutkimusta. Niistä saadut merkittävätkin tulokset jäävät meidän usein lääkäreiltä laiskuuttaan tai tarkoituksella lukematta ja medialta julkaisematta.
Tyypillinen esimerkki on D-vitamiini, minkä tutkimuksiin perustuvat optimi taso (120-150 nmol) on paljon Suomen suosituksia korkeampi.

Toinen ”ankka” on ns. rasvateorian ja kovaan näyttöön perustumaton statiini – hoito, jonka nojalla saadaan suuri määrä ihmisiä syömään tarpeettomasti statiineja ja välttämään rasvaa, mutta syömään lihottavia ja sairastuttavia hiilihydraatteja, jotka on todettu nyt olevan monen yleisimmän ja kansansairauden syytekijöinä.

Terveystutkimuksesta lääketeollisuus rahoittaa yli 90 prosenttia ja tietysti kohdistaa sen niin, että se lisää lääkemyyntiä.

Toisaalta lääketutkimuskin on ”uskomustiedettä” siksi, että lääketutkimuksen perusdataa ei tarvitse julkaista, koejärjestelyitä voidaan manipuloida ja myyntiluvan saamiseksi riittää, kun monien tutkimusten joukossa on kaksi, joilla on saatu vähänkin plaseboa parempi vaikutus.
Tehokkuusnäyttö voi siis jäädä hyvin ohueksi ja todellinen hoitoteho minimaaliseksi, mutta valtava mainoskampanja rakentaa jopa lääkäreille mielikuvan, että kyseessä on mullistava lääkekeksintö. Lääketutkimuksen luotettavuutta syö myös korruptoituneissa kehitysmaissa köyhillä vapaaehtoisilla halvalla tehdyt ihmiskokeet, joiden koejärjestelyt ja loukkaantumiset salataan tiukasti.

Ravinto-, eri fysio- ja fyto-(yrtti-) ym. terapioilla voidaan hoitaa tehokkaasti kokemukseen perustuen, vaikka tieteellinen näyttö tutkimusten puutteessa puuttuukin.