RYHDILLÄKÖ EI MERKITYSTÄ SELKÄKIPUIHIN

Vessin kommentti Selkä Centerin Ft Granrothin ”asiantuntijaneuvoihin”

http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005168033.html

 

Uskomatonta potaskaa, jolle ei varmasti löydy mitään kestävää tieteellistä todistusta. Arvoisalla FT:llamme on selän fysiologia ja anatomia päässyt kyllä unohtumaan tai opettelematta.

Huono ryhti juuri aiheuttaa välilevyyn vaarallisen kiilamaisen paineen, jatkuvan jännitystilan ligamentteihin ja selkälihaksiin vähentäen näin kireissä kudoksissa nestevirtauksia, joiden toimittama happi ja ravinteet ja jätteenpoisto ovat  ensiarvoisia selän terveydelle.

Selkäliiton v. 2013 palkittu ekspertti, HUS:n johtava ortopedikin totesi pitkän uransa kokemuksesta selkäterveyden tekijöistä ”I Love Me” messujen asiantuntijapuheessaan: ”Ryhti, Ryhti, Ryhti.

Tyypillisen selkäkipuisen parantaminen tapahtuu lähes varmasti kunhan vain työpöytä-, ajo- ja TV:n katseluasento saadaan hyväryhtiseksi. Yleensä kipu lähtee viikoissa.

Helpoin tapa hoitaa selkä ja ryhti on laittaa keskiraollinen satulatuoli. Siinä häpyluu painuu keskirakoon ja näin lantioon saadaan seisomaryhti jos pöytä on vastaavalla korkeudella. Lantiosta löysät vaatteet vielä auttavat.

Suomessa on 800.000 selkäkipuista, jotka istuvat lähes kaikki huonossa asennossa ja näin selän virtaukset eivät toimi. Istumaergonomian parantaminen tuo lähes järjestään nopean lievityksen.

Istuimen keinumekanisti tuo juuri sen pienen aktiiviliikkeen jota selkä kaipaa. Tietenkin istumajaksojen pätkiminen on sen lisäksi tärkeää.