SAUNASTA HYÖTYÄ MONEEN ASIAAN

Vessin täydentävä kommentti saunatutkimuksesta

https://www.hs.fi/elama/art-2000005745100.html

 

Uutta saunassa on tietoisuus ja tutkimukset sen terveysvaikutuksista, joita on yli 20. Usein toistuva rapakka löyly vähentää dramaattisesti sydän- ja muistisairauksia ja varmaan hormonihäiriötäkin, jos siihen liitetään kylmässä pulahdus. Lisäksi kunnon saunominen varmasti vähentää stressiä, mistä on tullut varsinainen vitsaus ja osajuurisyy moneen kansansairauteen.

Suomalaisten saunakulttuuri kukoisti parhaimmillaan 1600 – 1800 luvulla. Silloin maatilojen tai kylien yhteissaunat tekivät sosiaalista liimaa ja toimivat stressinpoisto- ja välttämättömänä pesupaikkana. Yhteinen alastomuus toi luonnollisuutta ja tasa-arvoa.

Onneton kuningatar Victoria kehitti Eurooppaan puritanismin (pure = moraalisesti puhdas), jossa yhteissaunominen ja alastomuus typerästi ja epäkristillisesti synnillistettiin. Jenkit englantilaisten ohella jatkavat tätä tyhmyyttä, mikä näkee myös sievistelevässä viihdekulttuurissa.

Nyt maailmalle tarvittaisiin uusi netti- ja FB – pohjainen ”Happy Health Sauna Society”, mikä pitäisi kv. webinaareja, kannustaisi eri maiden saunaryhmiä organisoimaan iloisia saunomistapahtumia ja markkinoisi saunan sosiaalisia ja terveysvaikutuksia sekä siinä sivussa Suomea saunamaana.

Saunan laatuluokitus pitää tehdä yleisesti tietoiseksi (saunat 1- 7 tähteä, jossa 1-tähden sauna on onneton sähkösauna ja toisessa päässä 7 on loistava uusi suomalainen pelletillä lämpiävä savusauna, jossa ei ole kitkua eikä savua mutta monia terveyshoitoja tarjolla) ja tarjota lisää suuria yhteissaunoja, joissa on laadukas löyly ja useita terveyspalveluja mukana.

Virkeällä innovoinnilla ja mahtavia sosiaalisuus- ja terveysvaikutuksia painottamalla saadaan sauna takuulla takaisin sille paikalle mihin se kuuluu. Suunta on jo hyvä.