SOKERIONGELMA

Vessin asiantuntijakommentti Hs 210920

Fogelholmin käsittämättömän lempeä suhtautuminen sokerin syöntiin on yleisesti tunnettu, samoin kuin se, että hän on tehnyt Coca Colalle projektitöitä.

Mm kansanterveyslaitoksen entinen johtaja Jussi Huttunen (ja käytännössä koko riippumaton kansainvälinen ennaltaehkäisevän terveyden asiantuntija ja tutkijakaarti) kuten itsekkin, olemme Fogelholmin kanssa jyrkästi eri mieltä.

WHO:n suositus on 20 g eri lisättyjä sokerilaatuja yhteensä päivässä, mikä sekin ylläpitää huonolaatuista mikrobikasvustoa suolistossa, josta aiheutuu lukuisia terveyshaittoja.

Järkevässä ruokavaliossa lisättyä sokeria ei syödä lainkaan.

Leivän tarkkelys kuitenkin muuttuu sokeriksi suolistossa ja monet hedelmät sisältävät sokereita, mutta ovat kuidun takia lähes vaarattomia.

Teollisuus lisää useimpiin valmisruokiin paheksuttavasti sokeria maun, syöntimäärän, säilyvyyden, hinnan ja koukuttavuuden takia.

Sokereissa fruktoosi (ja sen kaltaisiksi kemiallisesti tehdyt ja ruokiin piilotetut halvat tärkkelykset) on vaarallisin, koska se pilkkoutuu vain maksassa ja aiheuttaa helposti maksan rasvoittumista ja muita maksasairauksia.

Nykyisenkaltaisella runsaalla sokerin syönnillä on suora yhteys ylipainoon, hammasterveyden rappeutumiseen ja välillisesti muihin kymmeniin lihavuustauteihin.