SUOMALAINEN YLEISIN PERUSRUOKAKO TERVEELLISTÄ ?

HS komm nuoren tutkijan virhekäsityksestä perusruuan vaikutuksista

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005874776.html

Kärkkäinen jättää käsitteen ”perusruoka” määrittelemättä.

Suuri virhe.

Jos perusruoka olisi hyvistä ja puhtaista, pääasiassa lähi- ja luomuaineista tehtyä kotiruokaa, jonka teossa on käytetty hyviä terveysvaikutteisia rasvoja (voi ym.) mausteita ja yrttejä, asia olisi kunnossa.

Tällaista ruokaa syödään enää erittäin vähän.

Perusruoka on suomalaisillekin lähes yksinomaan teollisuuden valmistamaa lohtu-, roska- ja einesruokaa, jossa on paljon suolistoa tulehduttavaa linolihappoa, lisättyjä erilaisia sokereita (tav. 3-8 %), syömistä lisääviä koukutusta lisääviä mausteita (esim. MSG, aromivahvenne), epäterveellisen vähän kuitua, paljon puhdistettuja tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja. Terveellisiä rasvoja, kuituja, mausteita tai yrttejä ei ole juuri nimeksikään.

Teollisuuden valmistama ”perusruoka”, jota saa kaikilta huoltoasemilta, pikaruokaloilta ja lounasravintoloista, valmistetaan nopeasti suurista pöntöistä puolivalmiita raaka-aineita, joita vain lämmitettään keittiössä ja sitten tarjoillaan. Mahdollisesti osa vihannessalaateista silputaan paikan päällä.

Kunhan Kärkkäinen itse on 60 -vuotias, ja jos hän on siihen asti syönyt kuten opettaa eli ruokavaliosuositusten mukaisesti n. 250 g tärkkelyshiilareita päivässä, epäterveellisiä omega-6 pohjaisia ja tulehduttavia öljyjä, solakkuudesta, terveydestä ja hyvästä ulkonäöstä ei ole paljon jäljellä, kuten ei muillakaan samaan tapaan eläneillä.