SUOMI RUPUTASOA TERVEISSÄ ELINVUOSISSA – SUUNTA MYÖS HUONONEMASSA

THL:n vakuuttelutepäuskottavia, ennaltaehkäisyä tarvittaisiin Hs 200219

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006007176.html

THL:n selittelee epäuskottavasti.

Kuin olisi jäänyt rysän päältä kiinni, epäonnistuneena suomalaisten terveyden vaalijana.

Suomalaisille heikot faktat puhuvat puolestaan, vaikka pikkuvirheitä olisikin.

HS:ssä julkaistiin muutama viikko sitten tilasto, jonka mukaan 85 % 65 – vuotiaista käyttää jotakin lääkettä krooniseen sairauteensa, eli kun terveet elinvuodet on menetetty.

”Street – view” todistaa samaa. Nykyään tapaat vain ani harvoin solakan, lääkkeettömän ja tervepäisen 75- tai 80-vuotiaan, joka tuntee itsensä terveeksi.

Suomesta puuttuu kokonaan ennaltaehkäisevyys terveydenhuollossa.

Medikalisaatio koettaa tehdä meistä potilaita ja tunkea keski-ikäisetkin rappeuttavaan lääkekierteeseen.

Eräs eduskuntaan nyt ehdolla oleva solakka ja säännöllisesti urheilua harrastava 50 + tuttuni on terve, mutta käy silti säännöllisesti lääkärintarkastuksissa, mikä on järkevää.

Hänkin ”haistoi palaneen käryä”, kun lääkäri yritti tuputtaa hänelle 4 erilaista lääkettä huolimatta hänen normaaleista laboratorioarvoistaan.

Arvostelukykyisenä ihmisenä hän kieltäytyi, mutta jäi miettimään, mitkä käytännöt koettavat tehdä jo keski-ikäisistä kroonikoita.

Itselläni on samantapaisia kokemuksia, ja useilla muillakin tutuillani.

Kukaan meistä ei ole saanut laadukasta, yksilöityä ja monipuolista ennaltaehkäisyn konsultaatiota lääkäriltään, vaikka juuri sillähän me pysyisimme terveinä ja erossa kalliista ja sivuvaikutuksia aiheuttavista lääkkeistä.

Jossakin on pahasti mätää.

THL:n roolia huonosti ennaltaehkäisyä edistävänä, lääketeollisuuden kanssa veljeilevänä ja totuuden vastaisesti suomalaisten hyvää terveyttä ylistävänä, pitää ihmetellä.

Karu totuus on, että jos ennaltaehkäisyä ei aleta tehokkaasti soveltaa kansallisesti, olemme sairaanhoidon kustannusten kanssa talouskriisissä viimeistään vuosikymmenen kuluttua.