Terveen elämän ja kestävän kehityksen mahdollisuus ja merkitys

Vessin kommentti HS:lle Stordalenin ekologisesta linjasta

http://www.hs.fi/talous/art-2000005203831.html

 

Stordalenin ajattelu on harvinaista, mutta ainoa tie ihmiskunnan säilymiseen.

Nyt silmitön haaskaaminen lisää sairauksia ja tekee ihmiset tunnottomiksi, lihaviksi ja ahneiksi. Kestävä kehitys, luonnonmukainen ja terveellinen elämä, energiatehokkuus kaikessa ja moraaliset ja ekologiset valinnat ovat vielä harvinaisia, mutta yleistymässä.

Valitettavasti suuret valtiot kuten USA, Kiina, Intia, Brasilia jne. ovat pahimpia ihmiskunnan ”sikoja”, mutta harvassa pienessä valtiossakaan ajattelu on sen parempaa. Pohjoismaat ja Stordalenin kaltainen vaikuttaja edustavat kestävän kehityksen pyrkimyksiä.

Suomessakin valitettavasti tuhlataan edelleen silmittömästi lähes kaikessa. Jo nykyinen tietämys ja tekniikka voisi tehdä elämästämme kehittynyttä, jos vain alkeellinen ja ahne ajattelumme ei olisi esteenä. Kestävän kehityksen valtavirta loisi lisäksi valtavasti työpaikkoja ja suuren muutosteollisuuden.

Tuhlaavilla ja huonoilla elintavoillamme olemme myös usein sairaana ja vietämme vanhuutemme useimmiten säälittävästi lääketokkurassa. Näin ei tarvitsisi olla.

Valtiovallan sille ilmainen sairauksien ennaltaehkäisyyn tähtäävä politiikka yhdessä hyvän kansan terveyskoulutuksen kanssa romahduttaisi sairaanhoidon tarpeen. Tätä poliitikot eivät uskalla tehdä, koska liian paljon työpaikkoja ja liikevaihtoa on sairaanhoidossa ja lääketeollisuus on myös valtaapitäville ja jopa medialle, liian paha vastustajana.

Kestävä terveydenhoidon ja talouden politiikka mullistaisi maatalouden. Silloin peltomme kasvaisivat suoraan kulutukseen meneviä öljy-, marja- ja lääkekasveja sekä luomuviljaa. Kotieläintalous perustuisi A-2 maitoa (josta puuttuu nykyisessä maidossa oleva kansansairauksia aiheuttava oksidatiivinen proteiini) tuottaviin luomulehmiin ja kanoihin. Lihaa tuotettaisiin eri eläimillä (madot, hyönteiset, lihakanit yms) suoraan luomuheinästä.

Keinoja olisi.

Poliitikkojen, kansan enemmistön ja instituutioiden kehittymättömyys on vielä esteenä.