TYÖUUPUNUT VAI VÄSYNYT?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 140920

Linkki artikkeliin

”Kun valtavat määrät töitä tehdään kovassa aikapaineessa, altistutaan väsymyksen kautta etenevälle työuupumuksen polulle.”

Tällaiset olosuhteet ovat nykyään hyvin yleisiä ja altistavat aivot ylikuormitukselle. Tällöin heikentyvät sekä kognitiiviset suoritukset, että mielenterveys.

Nykyiset tyypilliset eli huonot aivoelintavat pahentavat ongelmaa ja tekevät siitä vieläkin helpommin esiintyvän.

Näitä ovat aivoille välttämättömien ravinteiden vajaus (mm. Omega 3 rasvat, D-vitamiini, B-vitamiinit) huono uni, rauhallisen ja stressihormoneita polttavan liikunnan puute, stressi, kiire, hiljaisuuden ja rauhan puute, huono viihde ja riittämätön aika aivojen palautumiselle.

Huonosti tiedostettu asia on liian vähäisestä kuidun saannista johtuva serotoniinin vaje, joka ilmenee huonompana mielialana kuin jos serotoniinia olisi runsaasti. Ihmiset eivät myöskään tiedä, että aivoterveys ja mielenterveys kulkevat usein käsi-kädessä.

Tyypillinen ratkaiseva virhe, jonka uupuva ihminen tekee, on käyttää alkoholia, piristeitä ja alkaa ”virkistää” itseään huonolla ja yöaikaan kulutettavalla viihteellä.

Mehän tiedämme, että on paljon ihmisiä, jotka ovat henkisesti hyvin kuormittuneita ja stressaantuneita heikoilla aivo-terveyselintavoilla, vaikka eivät ole edes töissä.

Toisin sanoen, oikein hyvillä aivoterveystavoilla selviää hyvillä mielin ja stressaantumatta paljon suuremmasta työ- ja elämisen kuormasta.

PS: Hesarin tämänpäiväinen keino vähentää minun kommenttini näkyvyyttä usein toistuvan sensuroinnin lisäksi, on sijoittaa se keskelle kommenttirimpsua, vaikka se lähetettiin sinne jo n. 03.00, ja siis sen olisi pitänyt olla näkyvästi ensimmäisenä aikajärjestyksessä.

HS:n arvojulistukset tasapuolisuudesta ja sanan vapaudesta on paikkansa pitämätöntä löpinää.