ULOSTEEN SIIRROLLA LISÄÄ TERVEYTTÄ

Vessin HS kommentti uuteen tekniikkaan 100120
https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000006367599.html

Ilmeisesti USA:ssa ollaan mikrobiomiterapiassa (suoliston mikrobiston tervehdyttäminen) paljon suomalaisia edellä.
Siellä on jo ”ammattilaisia”, joilla on tutkittu ja hyvälaatuinen mikrobiom, vakioidut elämän- ja ruokatavat ja ulosteen päivittäisestä luovutuksesta hyvät tulot. Yksityiset klinikat tietysti myyvät tämän tuotteen jättivoitoilla pahassa pulassa eli antibioottien ym. suoliston haitta-aineiden sairastuttamille potilaille.


Sopii ihmetellä, miksi HYKS:llä ei ole riittävästi tutkittuja ja koulutettuja luovuttajia, niin että luovutusten ja siirteiden virta olisi päivittäistä, eli että siirrettä voitaisiin käyttää tuoreeltaan ilman hankalaa ja kallista säilömistä.
Luovuttajien suolisto toimii ainakin 2 krt/pv ja vastaanottajat tulevat, kun kutsutaan. Yksinkertaisen suolihuuhtelun jälkeen, siirre voidaan laittaa turvallisesti paksunsuolen alkupäähän yksinkertaisesti samalla pehmeällä suolihuuhteluletkulla.


Optimaalisten luovuttajien löytäminen ja kouluttaminen on tietysti oma lukunsa, johon toivottavasti panostetaan. Sellaisen pitäisi olla säästynyt antibiooteilta (ja monilta muilta haittalääkkeiltä) ja syödä hyvin eri lailla kuin ylipainoinen leipää ja sokeria mussuttava tavis.


Parhaimmillaan siemen-, marja- ym. hyvin monipuolisilla kuitupitoisilla kasveilla saadaan erittäin terveessä suolistossa kasvatettua sairastuneille tehokkaan terapeuttinen mikrobiomi, josta kymmenet vastaanottajat voivat hyötyä.


Reetta Satokarin tutkimusryhmällä on kaksi tavoitetta: tehdä ulosteensiirroista helpompia ja löytää bakteericocktailit, jotka voisivat korvata kakan. Siinä heillä on apunaan ”kakkapankki”.