VAIKUTTAVAT LÄÄKETEHTAAT LÄÄKÄREIHIN?

Vessin kommentti HS 270220
https://www.hs.fi/elama/art-2000006418971.html

Parivuotta sitten HS julkaisi erikoislääkärin kirjoituksen, jossa tämä paljasti saaneensa lääkefirmoilta (en muista mitä kanavia pitkin) enemmän rahaa kuin potilastyöstään. Hän sai jo kommenttipalstalla heti rapaa niskaansa ammattisalaisuuksien paljastamisesta.

Ohjelmassa ”Kolesterolipommi” v. 2010 MOT löysi tiedot, että silloisessa THL:n kolesterolilääkityksestä päättävässä asiantuntijalääkäreiden työryhmässä 9 kymmenestä sai palkkioita lääketehtailta. Epäilemättä palkkiot olivat asiantuntijapalkkioita, mutta kaikki tiedämme, että tuollaiset sitoumukset tuhoavat puolueettomuuden.

Yksi kanava lääketehtailta lääkäreille on lääkäriyhdistysten kautta. Mainokset 2 krt kuussa ilmestyvässä lääkäriliiton omistamassa Lääkärilehdessä maksavat reilusti enemmän kuin muissa terveyden aikakauslehdissä ja niissä kokosivun lääkemainoksia on joka kerran monta sivua. Lääkäriliitolla on keinot jakaa rahaa jäsenilleen erilaisina etuina.

EU:n v. 2014 eläköitynyt lääketurvallisuusviraston johtaja tanskalainen prof. Peter C Koetzche paljastaa kirjassaan ”Tappavat Lääkkeet ja Järjestäytynyt Rikollisuus” lukuisia keinoja, miten lääketeollisuus vaikuttaa lääkäreihin.

Lääkärit saavat perusteellisen koulutuksen farmakologiassa (lääkeoppi), mutta eivät juuri koulutusta lääkkeettömissä hoidoissa, eivät edes ravitsemuslääketieteestä.  Lääketeollisuuden tehtävä on tehdä rahaa, potilaan etu on toissijainen, kuten eri skandaaleissa olemme lukeneet. Lääkärit ovat tärkeitä toimijoita lääkebusineksessä.

Eri syistä myös media kohtelee lääkevalmistajia silkkihansikkain.

Syksyllä 2013 JSN (Julkisen Sanan Neuvosto) järjesti Kuopion Kaupungintalolla keskustelutilaisuuden asioista aiheesta ”mistä media ei kirjoita”. Kysyin panelisteilta miksi media ei paljasta aktiivisesti lääketeollisuuden väärinkäytöksiä. Panelistit katselivat neuvottomina toisiaan ja mutisivat jotain. prof. Myllykangas nousi takanani seisomaan ja pamautti ” Eivät uskalla. Tietävät että turpaan tulee”.