Wellness Terveys kansantalouden pelastus

YLE 150319

Aivan mainiota, että wellness = terveellisyyskulttuuri kasvaa.

Sen toteuttamiseen ei tarvita rahaa, vaikka tietysti senkin ympärillä business pyörii.

Itse asiassa rauhallinen ja terveellinen elintapa on paljon halvempaa ja sillä saa paljon paremman elämän laadun ja jopa paremmat tulot kun ”tavis” – elintavoilla.

Hyvin sisäistetty terveellisyys lopettaa flunssat ja pienentää kroonisten sairauksien riskin hyvin pieneksi. Solakkana ja energisenä jaksaa enemmän ja sosiaalinen status nousee.

Rahaa säästyy, kun ei osta krääsää. Osa siitä voi käyttää järkeviin lisäravinteisiin, joilla voi vahvistaa terveyttään kuten tehdään kaikkien tuotantoeläintenkin kohdalla. Karjan kasvattajalla ei ole varaa sairasteleviin eläimiin.

Fiksu terveysosaaja syö vähemmän, laadukkaampaa eikä välttämättä kalliimmin. Mm kallista lihaa ja alkoholia kuluu hyvin vähän.

Hyvin suunniteltu liikunta ja unen optimoiminen ei maksa juuri mitään.

Kyse on siis vain tiedosta, järjen käytöstä, itsekurista ja suunnitelmallisuudesta.

Jos Suomeen istutettaisiin laaja sairauksia ennaltaehkäisevän elintavan ja terveyden kulttuuri kymmenine elintapavalintoja ohjaavine juttuineen, säästäisimme miljardeja sairaanhoidossa ja tuottaisimme terveinä ja hitaammin rapistuvina paljon enemmän.

Suomi myös vaurastuisi ja olisi onnellisempi, koska hyvä aivoterveys ylläpitää parempaa mielenterveyttä. Oireellista meidän yksinkertaiselle ja muutoskyvyttömälle politiikallemme on, että mikään puolue tai poliitikko ei halua, ymmärrä tai uskalla edistää ennaltaehkäisevän terveyden parantamista.