YLIPAINO ON ESTETTÄVISSÄ ENNALTAEHÄISYÄ KEHITTÄMÄLLÄ

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005765058.html

Vessin syvänäkemys ja ratkaisu suureen ongelmaan

 

Ylipainoon kansanterveyden tasolla on olemassa ratkaisut.

Koko elintapamme on nykyään ylipainoisuutta tuottavaa:
Ruokaa on tarjolla kirjaimellisesti lähes kaikkialla, valmistajat saavat lisätä mielin määrin makuhermoja koukuttavia ja syömistä lisääviä kemikaaleja ja sokeria, jota on nykyään piilotettuna lähes kaikkialla.

Määräykset lisäaineluettelosta ovat niin löperöt, että asiantuntijakaan ei saa tarkkaan selvää, mitä määriä mitäkin on käytetty. Sallittuja ja eri tavalla vaikuttavia lisäaineita on satoja.

Lapset näkevät jo muutaman elinvuotensa aikana kymmeniä tuhansia lihottavien roskaruokatuotteiden mainoksia, jotka aivopesevät, paitsi jos perheessä on erittäin tietoinen ja lapsia opettava terveyskulttuuri, mikä harvassa on.

Tulehdusta aiheuttavan ja Suomessa paljon käytetyn ja rajusti käsitellyn maidon takia toistuvia tulehduksia ja yliherkkyyksiä saaneita pikkulapsia on hoidettu toistuvasti antibiooteilla, ja näin tuhottu niiden hyvä ja luonnollinen suoliston bakteeristo, mikrobiomi. Sen terveys olisi perusedellytys solakkuudelle aikuisiässä.

Vallalla on myös ymmärtämätön ja tuhoisa tapakulttuuri että lapsen sekä surun, ahdistuksen mutta myös ilon hetkiä aina hoidetaan roskaruualla. Tämä painoa nostattava tapa jää eliniäksi.

Annoskokoja on perusteettomasti nostettu 2 – 3 kertaiseksi ja ravintoloissa ruuan terveellisyys ei ole mikään tavoite tai arvo. Vain maku ja näkö ratkaisee.

Tarvitsisimme kansallisen sairauksien ja ylipainon ennaltaehkäisemisohjelman, jossa kymmenillä helpoilla, ilmaisilla ja ”huomaamattomilla” tavoilla saisimme kansanterveyden ja painokehityksen kestävälle uralle.

Keinoja on. Onko poliittista rohkeutta toteuttaa ne.

Ylipainosta ja sitä seuraavasta sairastamisesta tienaa suuri joukko yrityksiä ja sairaanhoidon ammattilaisia, jotka eivät halua, että trendi muuttuu.