YMPÄRISTÖMINISTERI TIILIKAINEN SORTUU HURSKASTELUUN

Valtiovallalla olisi tehokkaimmat keinot ympäristönsuojelun parantamisessa

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005779558.html

 

Tiilikainen sortuu hurskasteluun HS:n haastattelussa 40818.

Miksei voi kehottaa lihansyönnin vähentämiseen, mutta valtiovallalla on eniten keinoja tehostaa ympäristön suojelua määräys-, vero- ja rajoituspolitiikalla. Näitä ovat mm:

Hiilen poltolle ym. fossiilisille pitää laittaa sellainen hiilivero, että kulutus muuttuu.

Roskaruualle (ml. epäkestävä amerikkalainen liha) sekä muullekin lihalle reipas ”rangaistus”- ALV ja vastaavasti vihannesten, hedelmien, marjojen, siementen ja pähkinöiden ALV vapaus.

Miksei Suomessa lajitella jätteitä tarkemmin ja polteta energiaksi fossiilista energiaa korvaamaan kaikki palava kaatopaikoille läjittämisen sijasta.

Metsänhoidon tehostamisella (hirvipolitiikka, metsänhoidon ohjeet, ravinnepuutteet, vajaatuottoisten metsien uudistaminen, LUKE:n ja metsäkeskusten tehostaminen, puujalostus, tuhkan kierrätys takaisin suometsiin,) saisimme metsiin lisää runko- ja juurimassaa ja kasvu melko helposti kaksinkertaistettua.

Vero- ja määräyspolitiikan muutoksella puurakentamisesta saataisiin betoni / tiilirakentamista edullisempaa ja näin sidottua hiiltä suuret määrät talojen seiniin sadoiksi vuoksiksi, jos talot määrätään rakennettavaksi irti maasta ja niihin kunnon katot.

Suomessa on jo satoja tuhansia hehtaareita joutavia peltoja ja sähkölinjoja ym. joutoalueita, jotka voitaisiin valjastaa typensitojakasveilla tuottamaan kasvimassaa biokaasulaitoksiin, joiden kaasu riittäisi helposti koko maan autoihin.

Tyhjänpäiväistä hupilentomatkustamista pitäisi verottaa, samoin kuin lentokoneiden tällä hetkellä käsittämättömästi täysin verovapaata polttoainetta.

Teitä emme tarvitsisi lisää mutta pääraiteille tuplaraiteet ja junat myös tavarankuljetuksessa kilpailukykyiseksi öisin ajettavilla puoliautomaattisilla tavarajunilla. Näin saataisiin kymmeniä tuhansia rekkoja pois teitä tukkimasta.
Nastarengaskielto säästäisi valtavasti ympäristöä ja rahaa pienentyneitä hoitokuluina. Se säästäisi myös ihmishenkiä, kun urat vaaralliset katoaisivat.