Ärtyneen suolen oireyhtymän ravitsemushoito

 

http://www.hs.fi/elama/art-2000005176797.html

 

Putkosen juttua pitää kyllä täydentää.

Käsittämätöntä, jos lisätty sokeri ei ole Puttosen EI – listalla suolistopotilaille. Ei ihme, että hän herää väsyneenä. Suolessa on väärät bakteerit sokerinsyönnin tuloksena.

Jos kuitu on viljojen varassa, niin heikosti on. Nythän syömme kuituja vaivaiset 13 g / pv kun taas suolistoterveelinen taso olisi 50 g/1000 kcal.

Kaikki tuntevat kierteen: Voileipä pikkunälkään, menee alle 2 t ja taas on nälkä. Veren sokerin on kipaissut liian korkealla suolessa sokeriksi muuttuneesta tärkkelyksestä johtuen. Kun se on laskussa, elimistö vaatii lisää. Tällä keinoin paino yleensä nousee. Sama vaikutus on pastavoittoisilla aterioilla. Hyvää rasvaa on aivan liian vähän, samaten valkuaista ja kuitua.

Puttonen ei mainitse ollenkaan siemeniä, marjatuotteita, pähkinöitä, papuja ja kuitupitoisia kasviksia (esim. purjo, linssit, taateli, viikuna) kuidun lähteenä. Niissä on paljon ravinteita ja kuitua.

Ylivoimainen hoito IBS:ään (Irretable Bowel Syndrome = ärtyneen suolen oireyhtymä) on kuitusmoothie. Siinä hyvin liotettuihin ( 12 – 20 t) shiia, pellava- tai hampun siemeniin lisätään banaani, sokerittomia luumuja, luonnon marjoja ja marjajauheita, pakuriteetä, oliiviöljyä ja suolistovaikutteisia terveysmausteita. Sekoita voimakkaassa blenderissä niin, että marjojenkin siemenet rikkoontuvat.

Jos syöt hitaasti ”pureskellen” (sylki !) tällaisen 3-5 dl terapiasmoothien aamu- ja iltapäivällä, vältät kaikki puhdistetut hiilarit ja kaikki muu minkä tiedät yhtään ärsyttävän vatsaasi ml lisäaineet ja huonot eli kummakäsitrellyt kasvisrasvat, juot riittävästi vettä, niin tervehdyt nopeasti.  Myös hapankaali ja luomujogurtti (sokeriton) auttavat bakteeritasapainon palauttamisessa.

Reilusti D-vit. (100 – 200 mcg) ja Omega3 (2 g), Zn, Mg, I, Se ja Cu ovat myös must.

Vuoden sisällä suoli on useimmiten kunnossa tai paljon parempi. Kortisoni ja antibiootit eivät auta vaan pahentavat.