D-VITAMIINI JÄTETTY HUOMIOTTA

Vessin täydentävä kommentti Hs 100620

Linkki artikkeliin

Juttu jättää yhden, ehkä tärkeimmän, riskitekijän mainitsematta.

D-vitamiinitasolla on tiedetty jo kauan olevan suuri merkitys vastustuskyyn, eli immuunivasteeseen.

Italiassa sairastuneilla yli 80 %:lla oli hyvin matala D-vitamiinin taso. Toisen selvityksen mukaan jo 75 nmol D-vitamiinin tason pudottaa infektoitumisriskin olemattoman pieneksi.

Myös meidän yrityksissämme, koronaallon alussa, 2 ihmistä sai ”flunssan”, jossa kurkku oli kipeä ja keuhkoputkiin sattui (ei ollut testejä, tauti oli tod. näk. korona), sairastivat kotona muutamia päiviä ja tulivat terveinä töihin. Aivan tautinsa alussa he olivat muiden joukossa, mutta kukaan muu ei sairastunut.

Todennäköinen selitys: meidän firmassamme jaetaan kaikille 100 mcg D-vitamiinia ympäri vuoden, mutta nämä kaksi olivat juuri firmaan tulleita, joilla suoja ei ollut D-vitamiinin ansiosta vielä ennättänyt kehittyä. Muinakin vuosina meillä flunssainfektiot ovat harvinaisia ja lyhytkestoisia, ilmeisesti juuri D-vitamiinin ansiosta.

Kesän aurinko lisää D-vitamiinitasoja kansassa ja näin vähentää toisen aallon tuloherkkyyttä ainakaan kesällä ja alkusyksystä.

Miksi D-vitamiinia ei käytetä halpana ja tehokkaana estona hyväksi julkisessa terveydenhuollossa, vaikka näyttöä sen estovaikutuksesta on kertynyt jo eri puolilta maailmaa.