Geenitkö nivelrikon aiheuttajia?

Vessin asiantuntijakommentti nivelrikon syistä HS 30717

http://www.hs.fi/tiede/art-2000005277519.html

 

Nivelrikko on suurimmaksi osaksi huonojen elintapojen aiheuttama elintapasairaus.

Sen suurimpia riskitekijöitä eivät ole geenit vaan liikkumattomuus, ylipaino, huono ergonomia ja huono ravinto.

Nivelet tarvitsevat aivan muita ravintoaineita kuin mitä köyhdytetyssä lohtu- ja muussa pikaruuassa on. Näin myös nivelrikkoa kyetään ehkäisemään ja jossain määrin hoitamaankin nivelterveellisellä täsmäravinnolla ja lisäravinteilla.

Ylen tavallinen ylipaino ja raskaiden tavaroiden kantaminen (jota ei juuri enää tehdä) moninkertaistaa nivelrikon.

Liike on sekä lääke ja ehkäisy. Alaraajojen nivelrustot tarvitsevat liikunnan tuomaa pumppaavaa liikettä voidakseen uudistua ja ollakseen aineenvaihdunnaltaan riittävän aktiivisia uudistuakseen.

Suurin nivelrikon aiheuttaja on huono istuminen. Selkä pyöreänä istuminen avaa selän fasettinivelet jotka käytön puutteessa rappeutuvat.

90/90 istuminen myös aiheuttaa pistemäisen paineen lonkkamaljan yläosaan, josta rustorakenteet romahtavat ensiksi, ja sitten vaurio leviää. Samainen 90/90 istunta kiristää polvinivelten yli kulkevat suuret jänteet ja näin luovat lepopainetta rustopinnoille, jotka alkavat rappeutua.

Liikunnan vähäisyys pahentaa molempien suurten nivelten rappeutumista.

Istuminen keskiraollisella keinuvalla satulatuolilla ehkäisee, ja yhdessä muiden keinojen kanssa voi jopa hoitaa tehokkaasti lonkka- ja polvinivelten nivelrikkoa, koska siinä saavutettu 135 asteen nivelkulma on sama kuin neutraali lepokulma, jossa ei ole myöskään staattista rustopainetta.