HUONOSTI TIEDOSTETTU JA TUNNETTU RAUDAN PUUTOS

  • Raudan puutos on hyvin yleinen, mutta silti huonosti tunnettu, tiedostettu ja alidiagnosoitu vaiva.
  • Lääkärit erehtyvät usein eli eivät huomaa raudan puutosoireita.
  • Lisäksi on tiedostettava, että hemoglobiini voi olla kohtuullisissa lukemissa, samaan aikaan kun varastoraudan (S-ferrit.) määrä on aivan liian alhainen ja siksi erilaisia oireita esiintyy.
  • Eri lähteet luettelevat erilaisia raudan puuteen oireita. Tämä merkitsee, että asia hallitaan huonosti ja että oireet voivat olla erittäin moninaiset.

Anemian oireita ovat:

Anemiassa eli matalissa hemoglobiiniarvoissa raudasta on aina pula, mutta voi olla myös raudan puutetta niin, että anemiaa ei ole.
On myös vaikeasti havaittavaa raudan puutosta, jossa varastorautakin (S-ferrit.) on nipin napin viitearvoissa, mutta silti on raudan puute ja siitä johtuvia oireita.
Anemia kehittyy usein salakavalasti pikkuhiljaa eikä sitä osata epäillä. Lieväänkin anemiaan voi liittyä epämääräistä väsymystä, voimattomuutta ja ruumiillinen suorituskyky voi olla heikentynyt. Ei jaksa juosta siten kuin ennen. Hemoglobiinin edelleen laskiessa tulee vakavampia lisäoireita kuten sydämen tykytykset, ja rintakivut. Usein raudan puutteen oireet ovat samoja kuin masennuksessa ja kilpirauhasen vajaatoiminnassa.

Tavallisimpia raudan puuteen oireita ovat:

Anemian lisäksi muita oireita yksin tai useita voivat olla poikkeava väsymys, hajamielisyys, aloitekyvyttömyys, heikotus, huimaus, kalpeus, ihon tai silmävalkuaisten keltaisuus, hajamielisyys ja keskittymiskyvyn puute, päänsärky, hermostuneisuus, ruokahaluttomuus, hengästyminen, hengenahdistus, sydän- tai vatsakipu, ihon ja huulten kuivuminen, kynsien halkeilu, hiusten haurastuminen ja hiustenlähtö, ienten ja silmäluomien sisäpinnan vaaleneminen ja nopeutunut pulssi, heikentynyt yleiskunto ja – vastustuskyky. Oireina voi olla myös palan tunne kurkussa, nielemisvaikeudet, korvien soiminen, kuiva iho, akne sekä häiriöt nukkumisessa tai kuukautiskierrossa.
Muita oireita voivat lisäksi olla painon nousu (kilpirauhasen vajaatoiminta raudan puutteesta) painavat ja nopeasti puutuvat jalat rasituksessa kuten portaissa, ylämäessä tai juostessa, lihas- ja nivelkivut, turvotus sekä unihäiriöt ilta-/keskiyön unessa, levottomat jalat ja kehon levottomuus, sekä unen puutteesta johtuvat kohonneet verensokeriarvot.
Pitkäkestoisiin unihäiriöihin liittyy myös usein veren sokerin nousu, joka on helppo todeta lähes minä aikana vaan päivästä, kun tietää ruokailuajan ja viimeisen aterian määrän ja ruoka-aineet.
Lieväkin anemia saattaa vanhuksilla johtaa yleiskunnon vaaralliseen romahtamiseen. Raudan puute aiheuttaa hyvin yleistä kilpirauhasen vajaatoimintaa, koska rautaa tarvitaan kilpirauhashormonin muodostusprosessissa.
Todetun raudanpuutteen syyt on aina selvitettävä, sillä se voi olla kasvaimen takia verta vuotava ja muuten oireeton suoli.

Raudan puutosta torjutaan sen todentamisen jälkeen terveyskaupoista ja apteekeista saatavilla rautapitoisilla yrttimehuilla, jotka eivät ole niin pahasti hapettavia kuin rauta- eli lisäravinnetabletit ( = voimakkaasti hapettavia, eli yliannos on vaarallisia sydänterveydelle) sekä rautapitoisilla ruuilla (veri, maksa, liha ja kasvipuolella täysjyvävilja, palkokasvit, pähkinät, siemenet ja tumma suklaa)
Liikunnan harjoittaminen ja C-vitamiinin ottaminen lisäravinteena (esim. 1 g/ ateria) samaan aikaan rautaravinteiden käytön kanssa auttaa rautatasojen normalisoinnissa. Raudan puute korjaantuu hitaasti. Aika on muutamasta kuukaudesta vuoteen.

Jokaisen kannattaa olla selvillä omista rautatasoistaan ja myös siitä, mitkä hyvät arvot tulisi olla.
Hyvään terveyteen ja energisyyteen hemoglobiinin (Hb) tulisi olla naisilla 120–155 ja miehillä 140 – 160.
Varastoraudan (S-ferrit.) viitearvot ovat 40–100.
Kolmas tärkeä rauta-arvo on trans – rauta (transferriinin eli laboratorioissa: fs-Transf.). Viitearvohaarukka on 2.0–3.6. Rautatasot saadaan selville halvalla ja yksinkertaisella laboratoriokokeella.

Liian korkea varastoraudan määrä on kauan jatkuessaan sydänterveyden riskitekijä. Miesten kannattaa käydä luovuttamassa verta tämänkin takia.

Rautatiedon koonnut

Veli-Jussi Jalkanen
Ennaltaehkäisevän terveystiedon asiantuntija