Hyvä Terveys kommentti Rautatasoja tarkkailtava 90818

Raudan saanti on yllättävän monella tietämättään pielessä.

Hemoglobiini, varastorauta ja trans – rauta pitäisi kaikki olla kunnossa. Kaikki ne tulisi mittauttaa nuoremmilla kerran vuodessa ja iäkkäillä 2 krt / v.
Varastorauta (S-ferrit) tulisi olla välillä 30 – 70. Monilla miehillä sitä on usein niin paljon, että se on sydänterveysriski. Silloin verenluovutus on hyvä keino.

Monilla naisilla ja huonosti syöjillä raudat ovat niin heikot että siitä tulee monia tunnistamattomia ongelmia: huono uni, väsymys, alakulo, iho-oireita, vastenmielisyys liikuntaan kun ei jaksa jne. Terveydenhuollon ammattilaisetkaan eivät ole selvillä näistä itsekkään tarpeeksi hyvin, joten eivät osaa myöskään opastaa. Netin terveysohjeet ja oireet raudan osalta ovat myös suppeita ja yksioikoisia.

Paksunsuolen syöpä rupeaa useimmiten vuotamaan salakavalasti verta, jota ei aikaisessa vaiheessa huomaa, jos ei mittauta rauta tasoja. Sitten hoito tulee useasti liian myöhään ja siksi tämän syövän kuolleisuus on n. 50 %.

Tehokkaaseen rauta tasojen palautukseen on saatavissa hyviä yrttinesteitä apteekeissa ja terveyskaupoissa, rautaruokien ja pillereiden lisäksi.