ILMAN UUSIA KEINOJA KUNTATALOUS ROMAHTAA

Vessin innovatiivinen ratkaisu Hs 60620

Linkki artikkeliin 

Vaikea nähdä miten kunnat selviävät kasvavista kuluistaan ja erityisesti SOTE menoistaan nykytrendillä edeten. Tulevaa ja epäilemättä korkeaa SOTE- veroa vastaan voi tulla verokapina.

Sairastava väestö merkitsee paljon superkalliita ja jatkuvasti kohoavia erikoissairaanhoidon kuluja.

Kunta voisivat saada merkittäviä säästöjä aloittamalla tehokkaan sairauksien ennaltaehkäisyohjelman alueellaan.

Tiedossa on kymmeniä erilaisia sairastumista ehkäiseviä keinoja. Terveysympäristöä voidaan parantaa jo kuntatasolla. Myös ihmisten terveysvalintoja voidaan parantaa tiedolla ja kannustimilla, ts. erilaisilla ”porkkanoilla”.

Kunnassa tulisi olla ”Terveysjohtaja”, esim. ennaltaehkäisystä kiinnostunut terveystieteen maisteri toteuttamassa ohjelman toimeenpanoa ja johtamista.

Yksi tärkeimmistä olisi vähentää ihmisten sairastumista kalliisti hoidettaviin muistisairauksiin. Niiden määrä on 25 kertaistunut 45 vuodessa ja suhteutettuna seniori-ikäluokkien kokoonkin ne ovat 8 kertaistuneet heikentyneiden aivoterveyselintapojen takia, joita on mahdollista parantaa eri keinoin.

Erilaisia ehkäisykeinoja eri vaivoja vastaan olisi kymmeniä. Ks vessi.eu.

Lääkärit sekä lääke- ja sairaanhoitoteollisuus eivät tietysti tällaisesta toiminnasta pidä, koska yleistyessään se uhkaisi niiden liikevaihtoa ja voittoja.

Jo koronakriisin kanssa huomaamme, että mistään ennaltaehkäisystä ei edes ”saa” puhua.