KENELLE ELOPAINO KUULUU

Vessin täydentävä HS kommentti 120718

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005751553.html

 

Mielestäni kansan ylipainoisuus on pääasiassa surkean kansanterveyspolitiikan tulos.

Hyvällä ennaltaehkäisevällä terveyspolitiikalla meillä olisi vain pieni osa ylipainoisia.

Lihavuus on erittäin huono asia.

Se heikentää terveyttä, itsetuntoa, jaksamista, elämän laatua ja jopa elinajan odotetta.

Toisaalta ylipainoiset eivät juuri enää erotu joukosta, koska enemmistö on ylipainoisia. Lihavuudesta on tullut uusi normaali.
Lapsia käy eniten sääli. Suuri osa heidän terveystulevaisuudestaan menee ylipainon vuoksi pilalle vanhempien ja yhteiskunnan virheiden takia.

Virallisten terveysasiantuntijoiden neuvot kuulostavat yhä epäuskottavimmilta:

Ruokakulutustottumuksissamme on paljon ja pahasti pielessä. Kaikkialla lihotaan. Varma ylipainon tekijä on fyysinen passiivisuus, joka tulee pitkästä ja yhä pitenevästä ruutuajasta, mikä syrjäyttää myös liikuntaa.

Aivan varmasti lihomista aiheuttavat välillisesti myös lisäaineet, rajusti luonnottomaksi käsitelty maito, teollisuuden käyttämät huonot rasvat ja kuidun puute, jotka taas lisäävät suoliston tulehduksellisuutta ja sitä kautta huonojen bakteerien määrää, mikä nostaa painoa ja kaiken lisäksi altistaa muistihäiriöille ja ennen sitä aivojen liian aikaiselle rappeutumiselle.

Maailmalla ennaltaehkäisyn tutkijat nimittävät muistisairauksia kolmanneksi sokeritaudiksi, määritellessään miten voimakas vaikutus korkealla veren sokerilla on aivoterveyteen. Tämä pudottaa jo työikäisten tuottavuutta.

Itsesurkuttelun ja lohtusyömisen sijaan kansalaisten kannattaisi etsiä tietoa painon hallinnasta parhaista kotimaisista ja ulkomaisista ennaltaehkäisevistä lähteistä (ei virallisista, joissa on mukana lääketeollisuuden vaikutusta) ja suunnitella elintapansa uudelleen.

Toinen tärkeä asia on painostaa politiikkoja kunnolliseen kansalliseen ennaltaehkäisyyn, jolla suuri osa ongelmasta saataisiin pitkällä tähtäyksellä kuntoon, kymmenillä yhdessä tehokkailla ohjaustoimilla.