KOMMENTTI MINISTERI ORVOLLE MT:N ”VIERAILIJA” – KIRJOITUKSESTAAN

Orvon huoli liikenneväylien riittävyydestä (käytännössä teiden) kunnosta ja rahoituksesta kumpusi minusta sellaisista vanhanaikaisista asenteista, joilla olemme ajamassa maapallon ilmaston katastrofiin.

Meidän laiskanpulskeitten suomalaisten asenteissa on vielä se, että autolla pitää ajaa joka paikkaan saastuttaa minkä saastuttaa.

Näin kuvaa myös ministeri Orpo oman perheensä matkaa Puolangalle, vaikka ekologisempana, vähemmän rasittavana, turvallisempana ja ehkä taloudellisempana vaihtoehtona olisi ollut mennä junalla perhelipulla edullisesti Ouluun ja vuokrata sieltä auto 127 km matkalle Puolangalle. Lähitulevaisuudessa autojen yhteiskäyttö vielä halventaa autojen vuokraamista.

Meillä olisi Suomessa hyvät mahdollisuudet pienentää valtavasti hiilijalanjälkeä lisäämällä junien käyttöä jopa moninkertaiseksi.

Siinä olisivat toimenpiteinä…

  1. Vapauttaa raideliikenne pikimmiten mutta hyvin säädeltynä kilpailulle
  2. Yksityisellä rahalla rakentaa pääradoille tuplaraiteet (investointikulut nostaisivat hieman lipun hintaa) kuljetustehon ja nopeuksien nostamiseksi, jolloin radat kilpailisivat vielä paremmin lentoliikenteen kanssa. (Pitää myös hämmästellä, miten köyhällä Suomella oli 100 v sitten rahaa rataverkkoon, kun nyt rikkaammalla Suomella ei ole rahaa tehdä niihin tuiki tarpeellisia tuplaraiteita.)
  3. Rakentaa Tallinna tunneli ja Kirkkoniemen rata tavaraliikenteen, pohjoisen kehittämisen ja matkailun takia.
  4. Rakentaa rautateille mm. liikeryhmämatkailijoille laadukkaita kokous- ja ITC – työvaunuja sekä turisteille virkistys/ maisemavaunuja, joissa voisi olla peli- ja kuntohuoneita, pienkylpylöitä, virtuaalivaunuja digikypärineen ja laadukkaita ravintoloita. Auton mukaan ottaminen matkalle 2 kerros – autovaunuun olisi myös hyvä palvelu pitkillä matkoilla.
  5. Laatia tariffi- ja veropolitiikka sellaiseksi, että kaukokuljetukset kannattaisi teetättää öisin puoliautomaattisilla tavarajunilla, jotka pysähtyisivät pienemmilläkin tavara-asemilla, jotka näin voitaisiin taas ottaa käyttöön.
  6. Ottaa käyttöön taas sivuraiteet (tai rakentaa taas raiteet monille vanhoille ratapenkoille) pienemmillekin paikkakunnille, joihin liikennöisivät uudenaikaiset mukavat kevyet kiskobussit automaattisesti tai yhden henkilön voimin.

Raidekuljetuksen kehittyminen poistaisi valtavasti painetta maanteiltä, ja siten myös korjaus- ja uuden rakentamisen tarvetta. Mm tehokas tavarajunajärjestelmä voisi poistaa tuhansia rekkoja teiltä joka päivä niitä haurastuttamasta.

Henkilöautojen nastakielto olisi tehokas asfaltointi- ja todennäköisesti myös kolarikulujen säästäjä, sillä Suomessa tulee satoja kolareita, kun kuski kadottaa autonsa hallinnan nastojen syövyttämissä jäisissä tai veden täyttämissä raiteissa.

Uudenaikaisilla ja teitä syövyttämättömillä kitkarenkailla ajaminen sujuu vallan turvallisesti. Nastattomuus vähentää myös ympäristön saastumista (tieltä irronneet raskasmetallipitoiset aineet eivät leviä teiden sivualueille) ja kevätpölyä myös.

Sairaan- ja hoivahoito vie Suomessa kaikki liikenevät ja lainatut miljardit, eikä niitä tule löytymään myöskään Orpon haaveilemille tieprojekteille. Jos meillä toteutettaisiin tehokasta sairauksien ennaltaehkäisyä (kymmeniä tehokkaita keinoja), miljardeja säästyisi ja taas saisivat koulut ja turvallisuuden hoito tarvitsemansa rahat.

Tarvitsemme aivan uudenlaista ajattelua tulevaisuuden talous-, liikenne- ja terveyspolitiikkaan. Ehkä seuraavan hallitukseen tulee siihen kykeneviä ihmisiä.

Veli-Jussi Jalkanen
Agr. Tj. Keksijä, Monialatuottaja
Rautalampi