Lihominenko väistämätöntä

Vessin HS kommentti lihomisen sairastuttavuudesta 120917

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005364071.html

 

Paljon maailmaa kiertävänä ei voi olla huomaamatta maailman lihomista.

Siihen yhdistyy voimakas sokerin kulutuksen lisääntyminen lähes joka maassa. KV teollisuus tekee viljatärkkelys – sokeripohjaisia ”herkkuja” ja pika/roskaruokaa, josta on tullut käytännössä normaaliruokaa, ja paino näillä nousee ja varsinkin kun se yhdistetään sokeri- tai alkoholipitoisiin juomiin.

Jos katsomme esim. golfin pelaajia Etelä-Euroopassa (suurin osa turisteja, ehkä kolmannes espanjalaisia), yli 90 % on ylipainoisia. Kiina ja varsinkin Intia ovat kovaa vauhtia lihavoitumassa. Sama tilanne on Etelä-Amerikassa. Englanti ja USA ovat jo menetetty. Skandinaavit lopettivat solakkuutensa viimeisten 20 vuoden aikana. Suomessa lapsista kolmannes on ylipainoisia ja osuus kasvaa. Poliitikoista arviolta yli puolet.

Sokeria käyttävällä roskaruokateollisuudella on tehokas lobbausohjelma, johon kuuluu ravitsemusasiantuntijoiden rekrytointeja eri maissa. Suomessakin meillä on professori, joka puhuu lämpimästi sokerin syönnin puolesta.

Ylipinoa tulee tarkastella 50-vuotisten ikäryhmässä. Hyvillä elintavoilla heistä vain pieni vähemmistö on pitänyt itsensä oikeasti solakkana ja hyvässä kunnossa. Lopuille on luvassa ikävä vanhuus monenlaisten lihavuussairauksien kanssa melankolia, muistisairaudet tai sitä lievempi pöpiytyminen mukaan luettuna.

Ruokasuositukset eivät toimi yhden selvän asian takia: Ne sisältävät niin paljon hiilihydraatteja, että bakteerikanta vatsassa muuttuu hiilihydraatteja suosivaksi ja ne vaativat aina vaan lisää. Siksi liialliseen leipään, makeisiin ja herkkuihin on niin helppo sortua kun suolistossa on biljoonia, jotka kiljuvat näitä lisää.

Vähähiilihydraattinen ruoka tai ketogeeninen (hyviä rasvoja 40 -70 % energiasta, paljon kasviksia ja kuituja) ovat ne jotka toimivat. Lisäksi paljon kuitua (50 g/ 1000 kcal) ja tukevasti useita hyviä lisäravinteita (kuten karjaeläimillekin annetaan) että ruuan himo ei tule ravinnepuutteen takia.