LISÄRAVINTEITA VAI TAVALLISTA RUOKAA

Vessin korjaava asiantuntijakommentti
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006272525.html

Jutun kirjoittaja väittää ehkä tietämättömyyttään, että lisäravinteita ei tarvita, tavallinen ruoka riittää. Jutussa on yksisilmäisyyttä ja monia vääriä väittämiä.

Suomalaiset syövät ruuastaan yli puolet ns. tyhjinä kaloreina eli erilaisina puhdistettuina sokereina ja  viljatuotteina tai perunana sekä prosessoituna teollisuusrasvoina kuten palmuöljynä, joiden ravinnepitoisuudet ja kuitumäärät ovat olemattomia. 

Loppukin ruuasta on kuljetusten ja säilytysten vuoksi monen päivän vanhaa, eri tavalla käsiteltyä, mitkä vähentävät sen ravintoarvoa. Ruoka tuotetaan pelkkien pääravinteiden voimalla viljelyalustoilta, joiden hivenravinnepitoisuus on heikko tai olematon kuten kasvihuoneiden kivivillapenkeistä ja ikivanhoilta ja köyhtyneiltä pelloilta.

Lisäksi nykymaailmassa suuri osa ruuasta maatalousmyrkkyjen ja laskeutumien ym. takia sisältää huomattavat määrät vieras-, haitta tai toksisia aineita, jotka aiheuttavat hapettumista ym. kudosstressiä, joiden poistamiseksi tarvitaan entistä enemmän antioksidantteja eli hapetuksen estoaineita. Näitä tarvitaan normaalia enemmän myös ihmisten stressaantumisen takia.

Karjataloudessa eläimille annetaan täysarvoisen rehun lisäksi suuri määrä lisäravinteita, koska tiedetään, että ilman niitä sairastuvuus kasvaa ja kasvu heikkenee.

Kun katsomme ympärillemme, näemme, että ne tavallista terveemmät ja solakammat ihmiset, jotka syövät tavallista terveellisempää ruokaa, syövät myös yrttejä, superfoodeja ja lisäravinteita.

He saavat palkinnoksi energisemmän ja terveemmän kehon ja laadukkaamman elämän.

Keho haluaa tuottaa päivittäin n. 3500 biokemiallista ainetta, jotka se valmistaa n. 20:stä ravinteesta. Tavallisesta suomalaisesta ruuasta kaikkia noita ravinteita ei löydy läheskään riittäviä määriä.

Lisäravinteet ovat kuin vakuutus, jolla turvaat ainakin välttämättömien tai todella hyödyllisten ravinteiden saannin kuten D-, C ja E. vit., Omega 3, B12, B9, B6, Zn, Kr, Fe, Mg, Se ja I (jodi). Yhtä ravinnetta tarvitaan kymmeniin tai satoihin yhdisteisiin kehon jokapäiväisessä uudistumisessa.

Meillä on yleisesti vajausta monista ravinteista, pv kuin kirjoittaja väittää. D-vitamiinin määrä veressä alittaa yli 90 %:lla 120 nmol optimiarvon, mikä lisää erilaista sairastumista paljon.

Hyvin yleiset Mg ja Se puute on yhteydessä sydäntauteihin, seleenin ja jodin puute kilpirauhasongelmiin ja D-vitamiinin puute aivo-, suolisto ja syöpätauteihin. Kromin puute mm. lisää painoa ja syömistä. Raudan puutteen takia valtavan moni on väsynyt, alakuloinen, huono uninen jne. Jos joditasomme olisi korkeampi, olisimme keskimäärin vähän älykkäämpiä.

Syömme mukisematta paljon turhiakin ja jopa sivuvaikutuksiltaan haitallisia lääkkeitä kritiikittä ja monet vanhukset elävät lääketokkurassa, kun samalla jätetään ravinteiden mahdollisuus terveydelle käyttämättä.

Tämä sopii mainiosti sairaanhoitoklusterille ml lääketehtaat, joiden myynti laskisi kansan ravitsemustilan parantuessa hyvin ravinnerikkaiden ruokien (superfoodit) ja harkittujen lisäravintein takia.

Itse syön mieluummin lisäravinteita, yrttejä ja hyvin terveellistä ruokaa (superfoodeja) kuin lääkkeitä. Ennaltaehkäisypolitiikan ja ravitsemus- ja terveystietoisuuden puuttuessa, terveet elinvuodet loppuvat suomalaisilta keskimäärin 57 vuotiaana, jonka ikäisenä jo yli 80 prosenttia on ylipainoisia ja heikkokuntoisia. 85 vuotiasta lähes joka toisella on jo muistisairaus.

En halua kuulua tuohon joukkoon.