MAATALOUDEN UUDET KANNATTAVAT TUOTTEET

Vessin täydentävä HS kommentti 100918

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005821359.html

 

Kirjoittajat ovat aivan oikeassa, mutta unohtavat yhden tärkeän asian.

Samalla kun valitsemme ”uusia” kasveja, tulisi meidän kiinnittää huomiota myös niiden terveellisyyteen.

Mm pavut ovat ns. foodmap- kasveja (sisältävät myös suuren määrän suolistolle haitallisia lektiinejä) jotka aiheuttavat usealle vatsavaivoja. Näitä emme halua, koska meillä on jo valtavasti suolistotulehduksia (ja siitä aiheutuvia kilpirauhasen toimintahäiriöitä) valmiiksi.

Tukijoiden listassa olisi pitänyt olla terveysvaikutteiset supermarjat kuten aronia, sinimarjakuusama (hunajamarja), tyrni ja marjatuomipihlaja (saskatoon). Näitä on helppo tuottaa myös luomulaatuisina.
Sopivilla sekoituksilla nämä marjat pakasteena ja tehosekoitettuna yhdessä kotimaisten liotettujen luomulaatuisten pellavan- tai hampun siemenen ja kotimaisten ja sekoitusta makeuttavien omenien (tai banaanien, luumujen) kanssa, tuottavat sopivan makean, terveellisen ja edullisen superfoodin.

Maitolehmät meidän pitäisi pikimmiten rodunjalostuksen tai rodunvaihdon kautta vaihtaa tuottamaan ns. A2 maitoa (josta puuttuu haitallinen / hapettava BCM-7 proteiini), millä olisi suuri merkitys kansanterveyteen, kun Suomi on maidonkulutuksen maailman kärkimaa 160 litrallaan.

Hampun terveellisen siemenen lisäksi voisimme tuottaa hampun lehdistä kannabinoidi – tuotteita, jotka vahvistavat elimistön omaa kannabinoidijärjestelmää lukuisine terveysvaikutuksineen. Hampun kannabinoideja tuottavat jalostuslinjat ovat eri kuin kannabishuumetta tuottavat linjat, joista saadaan THC (tetra- hydro- kannabinoideja) eli kannabis huumetta. Mm Sweitsi, Hollanti ja Portugali ovat jo vapauttaneet hampun yrttikäytön ja useat muut Euroopan maat ovat harkitsemassa asiaa. USA:ssa jo 20 osavaltiota on sen myöskin tehnyt.

Pelloilla voitaisiin tuottaa myös muita hyvin terveysvaikutteisia yrttituotteita edullisesti, joilla parannettaisiin maatalouden kannattavuutta, vientiä ja kansanterveyttä.