MAISEMAKONTTORISTA NEST-OFFICE TEHOTYÖTILAKSI

Vessin kommentti HS uutiseen maisemakonttorien pahoinvoinnista

http://www.hs.fi/talous/art-2000005064000.html

 

Maisemakonttoreissa koettu huonovointisuus on tunnettu jo kauan, mutta arkkitehtien ymmärrykseen se on vasta nyt hiipimässä.

Valitettavasti arkkitehdeille annetaan paljon arvostusta ja valtaa työtilojen suunnittelussa, vaikka heidän tekemiään kaluste- ja tilasuunnittelumokia on pilvin pimein ja lisää tulee.

Terve järki, käytännön kokemukset ja näppituntumakin sanoo, että vaativaan työhön pitää olla rauhaa ja hiljaisuutta. Tämän asian ymmärrykseen ei tarvita väitöstutkimuksia.

Paras ja tilaa säästävä työtila saadaan niin, että suuren työhuoneen seinävarret ovat täynnä esim. lasisia n. 2 x 3 koppeja, (” Nest”), joiden perällä on e-pöytä mahakololla ja kyynärpehmikkeillä, jotka ottavat käsien ja hartioiden painon pois selältä. 3kpl laatumonitoria korkeudensäädöllä ja keskiraollinen keinuva satulatuoli viimeistelevät tehokkuuden.

”Nestin” äänieristetekniikka on hyvä ja siinä on hyvä valo oikealla aallonpituudella sekä omat ilmastointiventtiilinsä. Tulopäässä on hiljaisesti sulkeutuva lasiovi joka lukittuu myös auki – asentoon.

Päätyötilan keskellä on e-säädettävä ja tilaa säästävä elliptinen palaveri/tauko/välipalapöytä pöytä, joka on väkimäärään nähden sopivan kokoinen.

Jossakin reunalla on, niin ikään äänieristetty, jumppanurkkaus venyttelymattoineen, käsipainoineen ym. jumppavälineineen, joilla puhelujen aikana tai pienpalavereissa voi energisoitua tai jopa pumpata BDNF:ää (aivojen hermokasvutekijää) ajatusten vauhdittajaksi. Työtilassa ihmiset hiippailevat nestekiertoystävllisissä väljissä ja mukavissa vaatteissa ja sandaaleissa tai avojaloin hykerryttävän karkealla stimulaatiomatolla.

Kaikki tiede ja tieto tämän ylivoimaisesti tuottavimman ”setin” takana on jo olemassa. Sen toimivuus perustuu hyvin tutkittuihin fysiologisiin perusfaktoihin.

Luulisi organisaatioiden, jotka haluavat oikeasti kohottaa hyvinvointia ja tuottavuutta, vaihtavan toimimattomat perinteiset pahoinvointi – työolot uudenaikaiseen ja iloiseen uuteen kuosiin.