MIHIN SALALIITTOTEORIOIHIN VOI USKOA?

Vessin HS kommentti jatkuvasta ilmiöstä 21120

Linkki artikkeliin

Pöhköihin salaliittoteorioihin uskovat hyväuskoiset, mutta toisenlaisen hyväuskoiset höynäytettävät uskovat kritiikittömästi myös kaikki mitä mediassa on niin Suomessa kuin USA:ssa, Kiinassa ja Venäjällä.

     Poliittiset ja kaupalliset piirit ja joskus viranomaisetkin, haluavat meidän uskovan puolitotuuksia tai suoranaisia valheitakin omien intressiensä mukaan.

     Omia väitteitä todistellaan ”tutkimuksiin perustuen”, vaikka on varmaan, että kirjoittaja ei ole laajasti tutustunut asiasta tehtyihin tutkimuksiin. Tähänkin voi sortua jopa viranomainen.

     Monilla medioilla on myös oma agendansa tai vakioasiakkaansa, joiden etua voi loukata jokin tieto, ja siksi sitä ei julkaista tai julkaistaan päinvastaista.

     Hyvä esimerkki tästä on lääkkeiden ja lääkkeettömien hoitojen uskottavuus ja vastakkainasettelu.

     Yksi tyypillinen median ja asiantuntijoiden läpirummutettu esimerkki lääketeollisuuden intressien mukaisesti oli ”tutkimuksiin perustuva kallionvakaa tieto” että munat ja voi sairastuttavat sydämen, vaikka jo sen esitysaikana 1990 – luvulla oli myös tutkimuksiin perustuvaa kritiikkiä tätä teoriaa vastaan. Nythän se on jo lähes kokonaan taas ”tutkimuksiin perustuen” kuopattu, vaikka rippeitä onkin vielä jäljellä.

     Selvä salaliittoteoria rakennettiin sokerin vaikutuksen ympärille, kun USA:n vaikutusvaltainen sokeriteollisuus sai USA:n lääkeviraston FDA:n julistamaan sokerin turvalliseksi ruoka-aineeksi 1970 – luvulla määrästä riippumatta, eikä tätä mantraa ole virallisesti muutettu vieläkään.  

      Tämä omaksuttiin ja hyväksyttiin ympäri maailmaa puolueettomien asiantuntijoiden vastaväitteistä huolimatta ja siksi haitallisen sokerin kulutus on vieläkin järjettömän korkealla tasolla ympäri maailmaa.