MIKÄ MAIDOSSA SAIRASTUTTAA?

Vessin asiantuntijakommentti YLE news 231120

Linkki artikkeliin

Suomalaisten maitokarjarotujen (Ayshire ja Friisilainen rotu) maidossa on BCM7- niminen hapetusta aiheuttava proteiini ja siksi maitoa kutsutaan A1 maidoksi.

Tästä aiheutuu ilmeisesti useita kansansairauksia, jotka prof. Woodward kuvaili kirjassaan Devil in The Milk ja otti myös Suomen esimerkikseen.

Myös meidän karjoissamme on yksilöitä, joilla tätä proteiinia ei ole, ja siksi karjojen maidon jalostaminen terveellisemmäksi olisi vain vuosikymmenen asia.

Näin saatua maitoa kutsutaan A2 maidoksi. jalostamista ei ole vielä päätetty tehdä, sillä se on sekä arvovalta, että valistuneisuuskysymys. Tällä välin siis hoidetaan maidosta sairastuneita, kuten kirjoittajakin oli. 

Maailmalla tietoisuus A2 maidon paremmuudesta on leviämässä ja Suomessakin on maitotiloja, jotka ovat vaihtamassa karjansa tämän uuden tiedon pohjalta.

Kiuruvedellä on maitotila, jonka tyttärellä oli myös sietämätön tulehduskierre A1 maidon kanssa, mutta ei mitään ongelmia käyttää omaa maitoa kun karja oli jalostettu A2 luokkaan.

Valtakunnassa valtava määrä vaivoja kärsimystä ja kustannuksia häviäisi, jos kaikki maito muutettaisiin.

Maidon laatua heikentävät pahasti myös pastöroiminen (jossa tuhotaan myös hyödylliset mikrobit) mutta ennen kaikkea homogenointi (ei luomumaidossa), jossa maidon luonnollinen rasvarakenne tuhotaan kovakouraisesti ja sekin terveyden kustannuksella.

Nyt turvallisin ja terveellisin tapa käyttää maitoa A2 tuotteita odotellessa on syödä lasillinen täysrasvaista luomujogurttia päivässä ja ehkä sen lisäksi pari siivua vanhaa (punaleima ym) juustoa K vitamiinin takia.