Vessin asiantuntijakommentti HS 180622
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008810483.html
Olisi mielenkiintoista tietää keskimääräisiä suoliston mikrobi- ja tulehtuneisuuseroja rajan molemmin puolin. Venäläisten parempi yliherkkyysterveys näkyisi ilmeisesti näissä. Yliherkkyysterveyteen vaikuttaa suoliston tulehtuneisuuden tila.
Suomessa maidon kulutus on sodan jälkeen moninkertaistunut, mutta Venäjällä maltillisemmin. Suomen valtamaitorotulehmien maidossa on hapetusta eli tulehdusta aiheuttavaa proteiinia nimeltään BCM-7. Sitä siis saamme keskimäärin runsaasti, koska maitotuotteiden kulutuksemme on paljon venäläistä suurempaa.
Ruokamme on keskimäärin paljon prosessoidumpaa kuin venäjällä, jossa kotitarveviljely on paljon yleisempää. Ruuan prosessoinnin määrän on todettu korreloivan painon ja monen muun terveystekijän kanssa. Venäjällä käytetään enemmän fermentoituja eli mikrobeja kasvattavia ruokia kuten hapanleipää, hapankaalia ja kefiiriä.
Piilosokerin kulutus on meillä paljon yleisempää ja samaten ylipaino. Ylipainoisilla on enemmän yliherkkyyksiä kuin normaalipainoisilla.
Ehkä tulehdusta aiheuttavan viljan gluteiininkin saanti on Suomessa suurempaa. Ainakin gluteiinin vähentämisellä on Suomessa saatu hyviä terveystuloksia yliherkkyyksissä lääkärien tekemissä tutkimuksissa.
Suomessa suolen bakteerikantaa tuhoavien antibioottien ja tulehduskipulääkkeiden saanti on suurempaa. Myös monet muut lääkkeet ovat haitallisia mikrobiomille.
Tiedetään tutkitusti, että liiallinen omega rasvojen (mm. palmu-, rypsi-, auringonkukka, soija-, maapähkinä öljyt piilo- ja elintarvikerasvoina) varmasti lisää suoliston tulehduksellisuutta ja siten yliherkkyyksiä.
Terveyserot syntyvät ilmeisesti kaikkien näiden yhteisvaikutuksena, joilla kullakin on vaikutusta suolen mikrobikantaan ja suolen sisäseinän, epidermin, terveyteen eli tulehdustasoon ja siten yliherkkyyksiä lisäävän suolen seinämän ”vuotamista”.