Miksi käsidesiä ei kannata käyttää ?

Vessin asiantuntijakommentti 31021

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008302185.html

Ruuskanen on minunkin mielestäni aivan oikeassa käsidesin haittavaikutuksesta. On tutkimuksellisesti näytetty, että on haitallista tappaa toistuvasti mikrobeja miltään kehon alueelta antiseptisillä aineilla poikkeustilanteita lukuun ottamatta.

Tästä syystä ihon vesipesukin on saippuoimisen sijasta luonnollisinta eli terveellisintä. Kehon tasapainoinen ja terve floora ihonpäällisine osineen, on vastustuskyvyn kannalta ratkaisevan tärkeä. Ja siksi sitä pitäisi kaikin monin eri keinoin vaalia.

Sen sijaan hänen mielipiteensä maskeista ei ole oikea. En ole itse nähnyt yhtään vakavaa ja vertaisarvioitua tutkimusta maskien tehosta pandemian estossa.

Eräänkin metatutkimuksen (13 tutkimusta) mukaan 11 niistä ei havaittu mitään tehoa maskeille ja kahdessa hieman, mutta ei tilastollisesti merkittävästi.

Kansallisissa tilastoissa tai lukemattomissa käytännön esimerkeissä eri sairaaloissa tai laitoksissa maskit eivät ole tuoneet merkittävää tulosta. Maskien toivottomuuden ymmärtää, kun tietää, että maskien reiät ovat monta kertaa suurempia kuin virusten koko. Kaikki tuntevat poskillaan, että suuri osa uloshengitysilmasta ilman hengästymistäkin virtaa maskin ohi, puhumattakaan reippaassa kävelyssä.

Maskit toimisivat paremmin, jos niitä käsiteltäisiin ja käytettäisiin aivan oikein ja tehokkaimpia mahdollisia malleja, mutta kaikkihan tietävät, että suuren yleisön kyseessä ollen, tämä on aivan mahdoton tavoite.

Maskien lähes 20 haittavaikutusta sen sijaan vaikuttavat heti kun vain laitatkin sen päähäsi. Niillä on huomattava terveyttä heikentävä vaikutus.

Etäily ei myöskään toimi hyvin sisätyöolosuhteissa, sillä tutkimusgrafiikat ovat näyttäneet, että samassa tilassa (esim. liikennevälineen) hengittävien hengitysilma leviää ja sekoittuu muuhun ilmaan monen metrin päähän jo parissa minuutissa ilmavirtailujen takia, puhumattakaan pitempiaikaisessa työskentelyssä.

Kaikki nämä seikathan käytiin läpi jo viime vuonna moneen kertaan, mutta harva ennaltaehkäisevä asiantuntija ei ole jaksanut pitää niitä esillä jatkuvassa virallisessa ja puutteellisessa tiedotustulvassa.

Ylivoimaisesti paras suoja ihmiselle on immuuniterveyden kannalta hyvät terveystavat kuten hyvä uni, liikunta, kehon tulehdusten sammuttaminen, kehon ravinnetarpeen varmasti täyttävä kuitu- ja ravinnetiheä ruoka lisäravinteineen ja erityisesti D-vitamiinin kesäaikainen taso eli yli 100 nmol/l.