Vessin kommentti HS 121121
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008362823.html
Järkyttävästi vaarallinen oxycontin kipulääke ja valheellinen markkinointi sekä sen lobbaus menivät läpi USA:n viranomaisseulan. Paljonko siellä tehtiin suoranaista lahjontaa?
Tiedämme, että nykyäänkin toistuvasti (lähes vuosittain) markkinoilta poistetaan haitallisiksi tai jopa vaarallisiksi osoittautuneita lääkkeitä, jotka liian löperö lupaprosessimenettely on päästänyt läpi. Suuri yleisö on toiminut koehenkilöinä omalla riskillään. Näistä ilmenevät lääkehaitat eivät yleensä pääse otsikoihin, niistä vaietaan ja tarvittaessa haitan kärsijät ostetaan tai joskus pelotellaan hiljaisiksi.
Onko Suomenkaan lääkevalvonta ollut riittävän kriittinen oxycontin lääkkeen mainoslauseille ja käyttöohjeille. Eikö meilläkin ole aiheutettu huumeriippuvuutta näillä lääkkeillä jossakin määrin?
Onko lääketurvallisuus maailmassa valmistajien hyvän tahdon ja rehellisyyden varassa, kun jutussa kuvatussa prosessissa valmistavan yhtiön johtajan, Richard Saklerin, empatian puute toisista ihmisistä kuvataan syytekijäksi.
Eikö vastuu olekaan viranomaisilla, jotka päästävät valheellisen lääkemainonnan ja väärät käyttöohjeet läpi? Muistetaan, että lääkevalmistukseen liittyy valtavat rahavirrat ja siis myös paljon rikollista toimintaa.
Onko Suomessa tehty puolueeton selvitys oxycontinin lääkehaitoista ja niihin johtavista syistä? Taustat tuntien, näinhän olisi pitänyt tehdä. Jos ei ole tehty, pitää kysyä aiheellisesti, miksi ei ?
Mitä meidän pitäisi ajatella lääkevalmistajista (myös rokote-), jotka eivät ota vastuuta tuotteestaan normaalin tuotevastuuperiaatteen mukaan, vaan vastuu jää aina ko. maan viranomaisille. Näinhän oli narkolepsiaa aiheuttaneen sikaflunssarokotteen kanssa ja sama on myös koronarokotteiden kanssa, joista on tullut prosentuaalisesti enemmän haittailmoituksia ja kuolin tapauksia (n. 12 % koronaan kuolleiden määrästä) kuin mistään muusta rokotteesta. Suomenkaan viranomaisilla ei näytä olevan kiire tutkia näitä ja jonossa on vanhenemassa toistakymmentä tuhatta haittailmoitusta.
Tulevien useiden koronarokotusten eli pitkäaikaiskäytön mahdollisesti aiheuttamat haitat tulevat jäämään käyttäjien kärsittäviksi. Ainakaan rokotevalmistaja ei niitä korvaa tai hoida.
Viranomaistoimintaan liittyy myös se epäilyttävä piirre, että jossakin maassa myytävää laillista ja kunnollista lääkettä ei saa tuoda matkatavaroissa kotimaahan edes omaan käyttöön. Se on heti lääkerikos. Halutaanko tällä turvata valmistajien ryöstöhinnoittelu Suomessa ja rajata ulos halvempia vaihtoehtoisia lääkkeitä?
Lääkevalmistajat testaavat moraalittomasti lääkkeitään alihankintayhtiön toimesta köyhissä maissa, joissa vähävaraiset ottavat koelääkkeitä rahan takia henkensä pitimiksi, mutta samalla ilman mitään turvaa lääkevahingon varalta.
Yleinen lääkevalmistajien ilmiselvä valhe on myös väite lääkkeiden korkeista hinnoista lääkevalmistuksen kalleuden takia. Todellisuudessa lääkevalmistajat rahoittavat tutkitusti patenttilääkkeittensä kehityskuluista vain n. 12 %. Korkeiden hintojen takana on vain pelkkä ahneus, jonka markkinan epäterveys mahdollistaa.