Miksi maksa rasvoittuu?

Vessin kommentti kertoo maksan rasvoittumismekanismit

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005201590.html

 

Hedelmäsokeri ja sen johdannaiset (mm. muunnettu maissitärkkelys) rasvoittavat maksaa nopeasti, koska ne eivät sula normaalin sokerin tapaan. Hedelmäsokeri varastoituu rasvana maksaan. Hedelmäsokerinomaiset sokeriakin halvemmat hiilihydraatijohdannaiset, jotka ovat kemiallisesti saman kaltaisia kuin hedelmäsokeri, fruktoosi, ovat yleistyneet eineksissä ja teollisuusruuissa nopeasti viime vuosina halpuutensa ansiosta.

Sokeria myydään 54 eri nimikkeellä, ja ne kaikki lisättyinä elintarvikkeisiin aiheuttavat ylipainoa. Eineksien heikossa laadussa palmuöljyn yms. huonojen teollisuus öljyjen lisäksi, sokeria lisätään rutiinisti 2-5 % lähes kaikkeen. Tämän voi todeta tuoteselosteesta.
Kun veren sokeri kehossa nousee, haima erittää insuliinia, minkä tehtävänä on kerätä liika energia nopeasti verestä ja varastoida rasvana kehoon.

Korkea veren sokeri on vaarallinen tila kudoksissa alkaen nopeasti vaurioittaa mikrosuonia ja niiden ruokkimia elimiä kuten esim. silmiä ja aivoja. Ylipainon ja aivojen rappeutumisen onkin todettu olevan kytköksissä toisiinsa, mikä valitettavasti leimaa ihmisiä ja on huono uutinen ylipainoisille.

Valtiovalta voisi tehokkaana kansanterveydellisenä toimenaan laatia alkoholilait jotka vähentäisivät kulutusta järjettömän lisäämisen sijaan. Alkoholi siis rasvoittaa maksaa hedelmäsokerin tapaan. Lisäksi meillä pitäisi olla tuntuva roskaruokavero (esim. korotettu alv.)  sokeripitoisille tuotteille ja muille puhdistetuille nopeille hiilihydraateille. Tämä verokertymä käytettäisiin vastaavasti terveellisten ja puhdistamattomien ja prosessoimattomien elintarvikkeiden hintojen laskemiseen, ja kansa laihtuisi.
Kv sokeriteollisuus palkkaa eri maista eturivin asiantuntijoita puhumaan sokerin puolesta. Meillä Suomessakin on tähän työhön palkattu, usein julkisuudessa lausuva elintarvikeprofessori, joka lisäksi tekee/on tehnyt ”projektitöitä” Coca Colalle. Hän taustansa huomioon ottaen ymmärrettävästi suosittelee energiasta puhdistettuna sokerina 10 % eli n. 18 kg vuodessa.