MIKSI NENÄHENGITYS ON TÄRKEÄÄ JA ESTÄÄ KORONAA?

Vessin kommentti HS 101120

Linkki artikkeliin

Jutussa jäi tarkentamatta pari tärkeää asiaa.

Sars-Codvid-19 virus kuolee jo 57 asteen lämpötilassa. Jo 80 asteisen saunan lämpö hengitettäessä sisään nenän kautta, tapaa viruksen nenän limakalvoilla, joihin ne ensimmäisinä takertuvat sisäänhengityksessä.

Virukset myös usein pesiytyvät nenän limakalvoille 1-3 vrk:ksi ennen kehoon leviämistään, jolloin jokailtainen kuuman ilman hengitys saunassa tai höyryhengityksessä voi jo riittää infektoitumisen estämiseen.

Nenän kautta hengityksen edullisuudesta ja terveellisyydestä on tullut viime aikoina paljon näyttöä, mikä on aikaansaanut nenähengitysbuumin yleisön kurssituksineen. Yksi tärkeä hyöty nenähengityksestä on verisuonia laajantavan typpioksidin lisääntyminen kehossa sen seurauksena. Nenä myös puhdistaa ilmaa tehokkaasti ja estää jopa vaarallisten pienhiukkasten joutumista elimistöön.

Nenän ainoa tehtävä on toimia hengitys- ja hajuaistielimenä, mutta nenähengitys myös jättää kielen luonnollisella tavalla kitalakeen kiinni hampaita vasten niitä kevyesti painaen.

Tämä ohjaa kasvuikäisen leukaluita kasvamaan oikeaan muotoon, jossa alaleuka on hyvin muodostunut ja ”jämäkkä” ja kaikille puhkeaville hampaille on tilaa niin ylä- kuin alaleuassakin.