MIKSI NUKUMME HUONOSTI

Vessin asiantuntijakommentti puutteelliseen HS artikkeliin 30918
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005813708.html

Univaikeuksiin syynä on lähes aina omat huonot unitapamme.

On kaksi muutakin asiaa, joita harvemmin osataan ottaa huomioon:

Toinen on kehon liian matalat rauta tasot: (Hb, S-ferritin ja trans- rauta) ja toinen salakavala maasäteilykenttä, joka menee sängyn poikki. Makuuhuoneen maadoittamisen maasäteilyltä hoitaa 2 mm kuparilanka, joka tekee lenkin sängyn reunoja myöten tai jalkalistan alla ja joka johdetaan maadoituspisteeseen eli betoniin, metalliseen vesijohtoon tai maadoitetun pistorasian maadoituspäihin.

Onnettomasta ennaltaehkäisevän terveyskulttuurimme tasosta johtuu, että usein näitä ei ymmärretä ratkaista. Puutteellisen ravitsemuksen, huonon ravintoaineiden imeytymisen tai runsaiden kuukautisten takia valtavalla ihmisjoukolla on liian huonot rauta tasot.

Suurin syyllinen heikkoon nukkumiseen on kuitenkin omaksuttu ruututöllötys, jonka kautta tuleva sini valo ja erilaiset viihteistä tai työstä tulevat voimakkaat tunteet sekoittavat sympaattista hermojärjestelmäämme. Nukumme huonosti ja unen laatu on heikkoa, vaikka tunteja tulisikin.

Näiden optimoimisen lisäksi henkilö voi tehdä suuren määrän erilaisia toimia, joilla unielämää voi parantaa.

Valitettavasti vain meidän elintapamme on menossa yhä enemmän uni- ja lepovihamieliseksi eikä terveyskasvatuksesta ja unikonsultoinnista vastaavat henkilötkään aina ole riittävän hyviä asiantuntijoita.

Meidän pitäisi myös alkaa tehdä yhteiskunnasta enemmän iltauninen lopettamalla myöhään järjestettävät tapahtumat ja luoda sellainen ”muodikas” hyvinvoivan elämisen kulttuuri, mikä ei tee ihmisistä kännynarkkareita ja antaa vanhemmille motivaation myös huolehtia nuortensa nukkumaanmenoajoista.