MIKSI ROSKARUOKAVEROKIN ON TÄRKEÄ?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 270920

Linkki artikkeliin 

Verotus pitäisi ilman muuta olla keinovalikoimassa mukana.

Meillä on jo tupakkaan ja alkoholiin kohdistuvia haittaveroja, eikä reipas haittavero esim. sokeripitoisille juomille, valkoiselle sokerille ylipäätään, pika-/roskaruualle ja muunnetuille omega 6 pitoisille rasvoille olisi mikään ongelma, jos asiaa lähestytään käytännöllisesti.

Vastaavasti verokantaa tulisi alentaa tai kokonaan poistaa käsittelemättömiltä ja terveellisiltä elintarvikkeilta kuten kalalta, marjoilta, tuorevihanneksilta, hedelmiltä, siemeniltä, pähkinöiltä, sieniltä, pavuilta, lisäravinteilta ja yrttituotteilta, munilta, riistan- ja luomulihalta sekä 100 % kokoviljatuotteilta.

Verokeino olisi vain yksi monesta lihavuutta vähentävästä keinosta, joilla yhdessä saataisiin varmasti merkittäviä tuloksia aikaan.

Muita olisi juoma- ja makeisannoskokojen pienentäminen, sokerin kieltäminen ns. suolaisissa eineksissä, alkoholipitoisissa juomissa pullo-/purkkipakettien kieltäminen, välitunneilla koulun alueelta poistokielto, kouluruuan parantaminen, ruuanvalmistuskoulutuksen uudistaminen, lääkäreille ravitsemuslääketieteen koulutuksen runsas lisääminen, syömistä lisäävien lisäaineiden (mm. aromivahvenne eli natrium glutamaatti, MSG) käytön kieltäminen, pakko hinnoitella puffet annokset painon mukaan, pikaruoka- ja makeiden kuomien sekä makeisten mainonnan kieltäminen, kaupassa kielto sijoittaa makeiset kassan lähelle jne.

Keinoja kyllä löytyy, jos löytyy poliittista rohkeutta ajaa uudistukset läpi valtavasta vastalausekuorosta huolimatta, johon lääketeollisuus lääkärit puhemiehinään varmasti osallistuu. 

Nämä kuorolaiset eivät kuitenkaan kanna vastuuta jättimäisistä suorista ja epäsuorista lihavuustautien kustannuksista ja haitoista, jotka jo nyt kuormittavat kestämättömästi tuottavuuttamme, kansanterveyttämme, kansantalouttamme ja onnellisuus -”indeksiämme.”