MIKSI SUOLI OIREILEE, MIKÄ NEUVOKSI?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 150820

Linkki artikkeliin

Laajassa ja rönsyilevässä jutussa supertärkeästä asiasta puuttui muutamia tärkeitä faktoja:

N. neljänneksen lääkkeistä antibioottien lisäksi on todettu vahingoittavan suolistoflooraa mm. tulehduskipulääkkeet. Tämä altistaa painonnousulle.

Punainen liha tulehduttaa suolta, koska siinä on eräs hiilihydraatti, jonka pilkkomiseen ihmisellä ei ole entsyymiä.

Kokoviljan edullisuus on monilla hyvin kyseenalaista, koska kokoviljaleivissäkin on usein lisättyä sokeria. Viljoja on jalostettu lähes sata vuotta sisältämään sitkoa parantavaa gluteiinia, mikä on suolistolle haitallista suurina määrinä. Keliakiaa sairastavien määrää suurempi joukko ihmisiä saa suoleen ärsytystä viljoista, osa tietämättään.

Nykyinen ns. A1 maito, jossa on BCM-7 oksidatiivista proteiinia, aiheuttaa helposti haitallisia suolistovaikutuksia, kuin ns. A-2 maito, jonka tuottamista Suomessakin ollaan aloittelemassa. Mm Ranskassa valtaosa maidosta on A-2 maitoa. Maitoperäisiä vaivoja on siellä pieni murto osa Suomeen verraten.

Useimpien juoksevien ja siemenrasvojen ainesosa, linolihappo, on Omega-6 rakenteinen (mm. palmu- ja rypsi- auringonkukka-, soija- ja maapähkinäöljyt, jota syömme pikaruuassa ja eineksissä paljon tietämättämme) aiheuttaa suoleen tulehdusta.

Ehkä jopa valtaosalla suomalaisista on suoliterveydessä ongelmia, mutta useimmat eivät edes tiedä tai tiedosta ongelmaa, koska oikeaa tietoa jaetaan niin niukasti. Lääkäreitäkään ole koulutettu ennaltaehkäiseviksi suolistoasiantuntijoiksi.

Makeiden juomien, makeisten, eines-, pika- ja roskaruokien yleistyessä suolistomme voivat yhä huonommin. Huonossa ryhdissä istuminen, liikunnan puute ja valvominen vielä huonontavat sitä lisää.

Syömme kuitua n. 13 g vaikka meidän pitäisi syödä 100 g tai 50 g / 1000 kcal. Hyvä nyrkkisääntö suolentoiminnan optiminopeudesta ja siis vaikuttavasta kuidun määrästä on, että jos tulee 2 suurta pehmeää ulostetta/pv, asiat ovat todennäköisesti hyvin.

Tiedossani oleva paras suolen kuntouttaja on liotetuista siemenistä, luumusta ja sokerittomista marjoista, hedelmästä, sekä suolistoterveyttä edistävistä yrteistä (kurkuma, kumina, vadelman ja mustaherukan lehti, kamomilla, väinönputki ym.) tehty smoothie, jota nautitaan 2 lasia / pv hitaasti ”pureskellen”.