MILLAINEN KORONATALVI ON TULOSSA ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 11112021

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008397088.html

Koronakeskustelussa ohitetaan jatkuvasti 2 faktaa. Kierretään tosiasioita kuin kissa kuumaa puuroa.

Ensiksi rokotteiden tehot vanhetessaan menettävät tehonsa. Tämä näkyi selvimmin Israelissa, joka rokotti tavoitteeseen ensimmäisenä eli kevättalvella. Jo elokuussa tartunnat olivat siellä 1500 tasolla. Ne saatiin laskemaan vasta kolmannella rokotuskierroksella.

Toinen fakta on se, että suomalaisten (ja muidenkin pohjoiseurooppalaisten) D:n arvot ovat kesän jälkeen laskussa, mikä heikentää vastustuskykyä, myös koronaa vastaan. Näin jatkuu siis kevääseen asti, paitsi niillä, jotka ymmärtävät käyttää tehokkaita määriä D:tä lisäravinteena.

Israelin kesäpaahteessa ei oteta aurinkoa vaan suojaudutaan siltä ja siksi D-vitamiinin arvot eivät kesäisin siellä juuri nouse.

Pitkän kesän Välimeren maissa tartunnat ovat olleet viimeaikoihin asti alhaalla lempeämmän syysauringon takia, jolloin on vielä oltu paljon ulkona ja saatu D-vitamiinia.

Pahenevien tartuntojen Suomessa meillä on 4 vaihtoehtoa:

Halvaannuttaa Suomi taas erilaisilla sulkutoimilla,
t a i sietää lisääntyviä sairastumisia ja riskiryhmäläisten kuolemia,
t a i rokottaa kolmas piikki tätä talvea varten,
t a i kannustaa ihmisiä ottamaan D:tä lisäravinteena ja ylläpitämään muutenkin hyvät immuuniterveystavat (hyvä uni, kuitu- ja ravinnetiheä ruoka, myös C ja ainakin Zn lisäravinteina, liikuntaa usein, tulehdusten sammuttaminen, ylirasitusten välttäminen) vastustuskyvyn takia.

Fiksuimmat tekevät viimeistä ihan oma-aloitteisesti.