Vessin asiantuntijakommentti KL 70122
Nykyaikaisiksi nimetyissä tiloissa on edelleen laiminlyöty yksi tärkeä asia: Istumaergonomia.
Koska suurin osa työajastamme edelleen menee ruudun ääressä, istuma-asennon tulisi olla automaattisesti ryhdikäs eli seisonnan omainen ylhäältä alas asti ihmisen rakenteen ja elintoimintojen mukaisesti.
Läppäri / keittiönpöytä – ergonomia tuottaa valtavasti vaivoja ja huonoa tuottavuutta. Katastrofaaliset TULE- selkävaiva- ja sairaseläketilastomme näyttävät, että tämä systeemi ei ainakaan toimi.
Tarvitaan siis laadukas satulatuoli.
Se taas pitäisi olla keskiraollinen sisälantio- ja genitaaliterveyden takia ja siinä pitäisi olla keinuva istuin, että alaselkä saisi mikroliikkeen avulla lisää kriittistä nestevirtailua ja sen avulla happea ja ravinteita.
Istuimen reisikaukaloiden tulee olla anatomisesti muotoillut suoriksi tai koveriksi haitallisen kuperuuden sijaan, sisäreidessä olevien imusolmukkeiden takia.
Työasun ja alusvaatteiden pitäisi ehdottomasti olla hyvin tuulettavia ja mistään puristamattomia, tärkeän nestevirtailun (veri ja imuneste) takia.
Pikasäätöisen ja muistipaikoilla varustetun, parhaimmillaan mahakololla ja kyynärpehmikkeillä varustetun pöydän alla tulee olla jalkatuki painon vaihteluita varten, kun seistään nivelterveyden kannalta haitattomia eli lyhyehköjä 10-20 min jaksoja.
Ihmiset tarvitsevat myös koulutusta hyvinvointitietoisuutensa, miten paljon ja miten heidän tulisi liikkua päivän mittaan ja missä, jossa hapensaanti aivoihin olisi tapissaan, hormonituotanto hyvällä tasolla ja liikunta parhaimmillaan vielä aktivoisi tuottavuutta lisäävää BDNF:ää, eli aivojen hermokasvutekijää.