MITEN ESTÄÄ MUISTISAIRAUDET

HS:n juttu 261018  (https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005878822.html) 
sisältää useita puutteita ja virheitä.

Joku viikko sitten HS:ssa todettiin laajaan tutkimukseen perustuen, että sen laajuinen ientulehdus, jota potee suurin osa suomalaisista, 2-5 viisinkertaistaa muistisairaudet.

Alzheimeria nimitetään yleisesti asiantuntijapiireissä kolmanneksi sokeritaudiksi ja Parkinssonia neljänneksi.

Sama korkea veren sokeri, joka tuhoaa mikrosuonia silmässä ym. rappeuttaa myös aivoja.

Siis: ylipainoisilla, esidiabeettisilla ja diabeetikoilla on moninkertainen riski saada muistisairaus.

Tämä johtuu myös siitä kierteestä, että aivojen ja muistin rapautuminen myös huonontaa keski-ikäisen suun hoitoa, jolloin ientulehdusta ja siinä syntyviä aivoille vaarallisia, ja sinne myös meneviä bakteereita, alkaa syntyä.

Myös kuuluisa ravintotieteilijä Ivor Cummins lääkärikumppaninsa kanssa uusimmassa kirjassaan todistavat aukottomasti, miten liiat hiilarit ja niistä johtuva korkea veren sokeri on pääsyy muistisairauksiin.

Muistisairauksien riskejä voidaan torjua ottamalla 2-4 g Omega3 kalaöljyä, syömällä D-vitamiinia 150 mcg ja ottamalla ”aivoterveys” – B-vitamiinit (B 12 1 mg, B9 = foolihappo 0.8 mg,  B6 20 mg),

Englanti on Euroopan ainoa maa, jossa muistisairaudet ovat laskussa. Siellä kansallinen B9 suositus on 800 mcg/pv (Suomessa 300) ja se pakkosyötetään kansalle jauhoissa.

Puheet kovista rasvoista ovat perusteetonta löpinää. Ranskassa kulutetaan eniten Euroopassa kovia rasvoja ja siellä on Euroopan paras sydänterveys ja muistisairauksiakin vain murto-osa meikäläisestä. Kovat rasvat eivät missään tapauksessa ole syy meidän huonoon tilaamme.

1960 – luvulla 80 vuotiaita muistisairaita oli paljon nykyistä pienempi prosentti, samoin kuin ylipainoisiakin. Nyt diagnosoituja muistisairaita on 250 tuhatta ja diagnosoimattomia saman verran. 20 v kulutta luvut ovat kaksinkertaisia. Silloin hoitoon eivät rahat enää riitä.

Tarvitaan tehokasta ennaltaehkäisyä, jota Käypähoito ei näytä olevan neuvomassa.