MITEN ESTÄN NIVELVAIVAT

Vessin täydentävä HS kommentti 80618

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005710666.html

 

Nivelterveysjutussa on niin paljon puutteita, että sitä pitää täydentää.

Nivelten terveydessäkin on tärkeä periaate: ”USE IT OR LOOSE IT”. Nivelet tarvitsevat SÄÄNNÖLLISTÄ ja KOHTUULLISTA liikuntaa, koska vain se ”voitelee” niveliä tehokkaasti, aktivoi solujen uusiutumista ja vahvistaa nivelten ympäryslihaksia. Myös nivelten liikelaajuuksia ylläpitävää liikuntaa ja venyttelyä tarvitaan.

Selkävaivat johtuvat suurimmaksi osaksi pyöreäselkäisestä eli tavallisesta istumisesta. Siinä selän (varsinkin alaselän) nestekierto laskee paljon lihasjännityksen (huono ryhti !) ja liikkumattomuuden takia. Näin selän kudosten jätteenpoisto ja ”ruokinta” ei toimi kunnolla ja kaikki kudokset alkavat rappeutua.
Tämän prosessin jatkuessa seuraavat krooniset kivut. Alaselän tilannetta vielä pahentaa, että selässä alimman nikaman kohdalla ei ole ollenkaan ns. nikamavaltimoita, joten L4 – L5 väli jää helposti liian vähälle hapelle ja ravinteille, jota pyöreä selkäinen istuminen pahentaa vakavasti.

Tehokkaana estokeinona on keskiraollinen keinuva satulatuoli ja lantiosta väljät vaatteet (optimissaan ei edes alushousuja) sekä pikasäädettävä työpöytä.
Tuolin mahdollistava lantion keinunta ja kaikki muu mahdollinen liikunnan lisääminen (portaat, neuvottelut ja puhelut kävellen) on eduksi.
Seisominen on ok vaihtelua mutta silläkin on omat haittavaikutuksensa. 5 – 15 min seisomapätkät max. 30 % työajasta on nivelterveydelle vielä ok.
Keskiraoton satulatuoli ei suo hyvää ryhtiä, eikä istumamukavuutta genitaalipuristuksen takia ja on myös terveysriski.

Nivelterveyttä voi parantaa määrätyillä ravintolisillä. Näitä ovat mm. luuliemen kollageeni, Omega3 rasvahapot (kala tai lisäravinne), ruokasooda, kurkuma, inkivääri, MSM, glukosamiini, ashwagandha yrtti (erik. inkiväärin ja kurkuman kanssa), condroitin sulfaatti, sekä hainrusto- ja sinisimpukka uutteet.

Näitä aineita saa eri erikoisruuista ja lisäravinteista.  Usean aineen yhdistelmä on tehokkaampi.