Vessin asiantuntijakommentti HS 220822
https://www.hs.fi/talous/art-2000008967870.html
”Pelkästään jo väestön ikääntyminen lisää lääkkeiden kulutusta.”
Tämä on vain pieni osa totuutta. Eniten lääkkeiden kulutusta lisäävät vanhusten ym. tutkitusti tapahtuva ylilääkintä. Esimerkiksi tavallinen väestö syö turhaan mm. antibiootteja ja usein tehottomia masennuslääkkeitä.
Lääkemenot ovat jo 3.8 mrd €/v ja paisuvat n. 150 milj. vuodessa. Lääketeollisuudella ja jättimäinen lobbaus ja vaikuttamiskoneisto ja keinot joka maassa lisätä lääkkeiden kulutusta. Se vaikuttaa aktiivisesti myös viranomaistyöhön ja rekrytoi ylilääkäreitä ”asiantuntijoiksi”.
MOT:n selvityksen mukaan jo yli 10 v sitten, 9 kymmenestä THL:N asiantuntijalääkäristä sai erilaisia palkkioita lääketeollisuudesta. Minkään muun tuoteryhmän myyntiä ei edistetä yhtä tehokkaasti.
Tunnetusti paljon halvemmilla Intialaisilla lääkkeillä Suomenkin lääkemenot romahtaisivat. Ei tule yllätyksenä, että niiden käyttö on suojattu lailla. Samaten yksittäinen kansalainen ei saa ostaa lääkkeitään muusta maasta eikä netistä.
Uuden kalliin lääkkeen vaikuttavuus tulisi voida selvittää tarkasti. Tästä voitaisiin päätellä, kannattaako sitä edes ottaa käyttöön. Lääketeollisuus on turvannut selustansa sillä, että lääkevaikutuksen tutkimuksen kaikki taustadata ei ole julkista vaan salaista. Tämä pätee myös koronarokotteisiin.
Löperöt lääkevaikuttavuustutkimukset aiheuttavat sen, että markkinoille tulee toistuvasti tehottomia tai vaarallisia lääkkeitä, mitä kansalaiset, lääkärit tai viranomaiset eivät voi tietää. Niitä sitten vedetään pois myynnistä vähin äänin vahinkojen paljastuttua.
Lääkäreiden kytkökset lääketeollisuuden pitäisi purkaa paljon nykyistä tiukemmalla lainsäädännöllä ja koulutus uudistaa ennaltaehkäisyä korostavaksi.
Lääkäreiden pitäisi määrätä tehokkaita lääkkeettömiä hoitoja, mutta em. seikkojen takia sitä ei tehdä. Lääkehoitojen ja lääkkeiden tueksi on määrätietoisesti rakennettu uskonnonomainen uskomusjärjestelmä, jossa puutteita tai hyväksikäyttöä ei haluta nähdä.
Lääkkeitä ei ole suunniteltu myöskään parantamaan, vaan hoitamaan oireita. Tehdään ”oireen mukaista hoitoa”, joka jatkuu loputtomiin. Sairauksien juurisyitä ei myöskään selvitetä samasta syystä, koska lopulliseen paranemiseen ei pyritä, vaan jatkuvaan lääkkeiden myyntiin.
Erään selvityksen mukaan lääketeollisuus maksaa kehittämiskuluista vain n. 12 %, vaikka käyttää sitä tekosyynä lääkkeiden kalleuteen ja usein häikäilemättömään ryöstöhinnoitteluun.
Lääketeollisuus tekee jatkuvalla syötöllä myös huijauksia lääketutkimuksissa. Näistä ja monista muista rötöksistä teki v. 2014 kirjan EU:n lääketurvallisuusviraston johtaja tanskalainen prof. Koezche. Hänen hiuksia nostattavassa 500 sivun ja n. 800 viitteen kirjassaan ”Tappavat Lääkkeet ja Järjestäytynyt Rikollisuus kuvataan lääketeollisuuden gangsterimainen toimintakulttuuri.
Kustannustehokkainta olisi monikeinoinen ennaltaehkäisevä kansanterveysohjelma, jolla säästyisi jättimäärät yhteiskunnan rahaa ja sillä kansan tuottavuuskin paranisi.