MITEN PIRISTYÄ KAAMOKSESSA

Vessin täydentävä kommentti HS 210220
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006414617.html

Päivänvalo ja aurinko ovat tärkeitä mielenterveydelle, mutta muitakin toimivia keinoja on kymmeniä. Yhdessä ne pitävät mielenterveyden hyvänä, jos osaa ja haluaa ottaa niitä käyttöön.

Hyvän mielialan fyysinen pohja on hyvässä suolisto- eli mikrobiterveydessä, joka vaikuttaa dramaattisen paljon aivoihin ja mielialaan.

Ravinnossa ja lisäravinto-ohjelmassa on oltava mielenterveydelle tärkeitä sekä aivo- ja kilpirauhasterveyttä tukevia aineita kuten omega3 rasvoja, paljon kuituja, monipuolisesti B-vitamiineja, D-vitamiinia (ainakin 100 mcg), magnesiumia, sinkkiä, E-vitamiineja, rautaa, jodia ja kromia. Hyvä, aito ja luonnollinen ruoka on jo hyvä lähtökohta. Vajaaravinteinen on pääsääntöisesti alakuloinen ja / tai väsynyt.

Toisaalta huono ja vähäkuituinen dieetti, joka perustuu valmisruokaan, ja jossa on paljon nopeita hiilareita ja lisäaineita heikentää pian mielenterveyttä. Alkoholi ja päihteet ovat tietysti negatiivisia.

Itseään voi piristää ja energisoida kirkasvalolampulla, hyvällä unella, saunomisella, avantouinnilla, hieronnalla, seksillä, positiivisilla ystävillä, hyvällä kulttuuritarjonnalla kuten positiivisilla kirjoilla, teatterilla ja elokuvilla, huumorilla, tanssilla, liikunnalla, metsäulkoilla keskipäivällä ja hyvillä ystävillä.

Selkeä ja lämmin jumalasuhde pitää alakuloa loitolla samoin hiljaisuus, mietiskely ja tässä hetkessä eläminen.

Hyvinvointiin tähtäävä ymmärtää varoa tulla manipuloiduksi, syyllistetyksi tai ylityöllistetyksi ja pysyy erossa huonosta mediatarjonnasta, negatiivisista ihmisistä sekä shoppailu-, ylikulutus-, SOME- tai päihdekierteistä.

Hyvällä mielenterveyden ennalta hoidolla suurin osa nyt potevista voisi elää iloista, posiitivista ja normaalia elämää.