MITEN PITÄÄ SUOLEN BAKTEERIT KUNNOSSA

Vessin täydentävä kommentti HS:n puutteelliseen artikkeliin suolistobakteereista 41118

Tärkeää suoliston bakteeriteemaa oli käsitelty HS:ssa hyvin puutteellisesti.

Artikkelista puuttui kokonaan huonon ruokavalion (kuidun puute) kuvaaminen ja sen merkitys.

Ylipainoisilla ja suolistotulehdus- sekä kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla on ruokavaliossa järjestään liian vähän kuituja ja liian paljon nopeita hiilihydraatteja, joista monen suolistoon tulee ongelmia. Ne mm. tulehduttavat suoliston 200 – 500 milj. hermosolua, joiden tulehdus leviää aivoihin altistaen ne huonovointisuudelle, josta kehittyy ajan mittaan muistisairauksia.

Syömme kuituja n. 13 g, mutta suolistomme on rakennettu tarvitsemaan niitä 50 – 150 g. Hyvillä rasvoilla (maito- ja kookosrasva, oliiviöljy, voi, luontaisesti rasvaiset ruoka-aineet) ei ole mitään huonoja vaikutuksia suolistossa. Hyvät rasvat olevatkin

Ruuan kuidut ovat hyvien bakteerien ainoaa ruokaa, joista valmistetaan mm. n. 80 % immuunijärjestelmämme 8 erilaisesta suojasoluista. Niiden puute näkyy sairaustilastoissa. Bakteerit tekevät myös serotoniinia, joka on hermosolujen viestiaine ja aivoissa hyvän mielen hormoni.

Nykyiset ruokavaliosuositukset ohjaavat syömään tärkkelys – viljapitoisia hiilihydraatteja 200 – 300 g, kun taas ihannepaino ja hyvä terveys voidaan saada alle 50 grammalla.

Kansallinen kasvissuositus (hedelmät, marjat, vihannekset, sienet, siemenet) 500 g, on liian alhainen. Suositus pitäisi olla kilo. Se tulee helposti, jos marjoja ja sieniä osataan syödä säännöllisesti, kuten myös laadukkaita vihanneksia (porkkanat, kurkut, tomaatit ym.) kokonaisena ja tuoreena.

Riittävään kuidun saantiin ja hyvään suolisto-/suolistobakteeriterveyteen pääsemme helpoiten syömällä erilaisia siemeniä, jotka pehmennetään liottamalla vedessä ja tehosekoittamalla ne herkulliseksi superfoodiksi marjojen tai hedelmien kanssa.

Huono mikrobiomi (suoliston bakteeristo) on vahva tekijä myös muistisairauksissa. Länsimaiden lihova ja lääkkeitä popsiva väestö kehittää katastrofin, kun 20 v perästä 20 % väestöstä on kalliisti hoidettavia muistisairaita (nyt lähes 10 %). Lääkkeistä ainakin neljännes aiheuttaa bakteerikatoa suolistossa.

Suolistotulehdusta ja bakteerikatoa aiheuttaa myös punainen liha, jossa olevaan yhteen hiilihydraattiin ihmisen suolistossa ei ole hajottamisentsyymiä.

Useimmat lisä- ja vierasaineet valmis- ja roskaruuassa tuhoavat myös hyviä suolistobakteereita.