MITEN RIITTÄVÄSTI TÄRKEITÄ KUITUJA

Vessin täydentävä HS kommentti huipputärkeään asiaan 20.9.18

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005833667.html

Liian suppean mutta merkityksellisen kolumnin faktoja pitää täydentää.

Kirjoittaja on aivan oikeassa mikrobien tärkeydestä ja merkityksestä. Ilman reilua määrää kuituja ei ole hyvää terveyttä pitkään.
Oikea kuidunsaanti on 13 g, ei mainittu 20 g. Lisäksi suomalaisten syömät kuidut ovat liian yksipuolisia. Kuitulajeja on kaikkiaan n. 10. Ne elättävät erilaisia bakteereita, joilla on suuri määrä tärkeitä tehtäviä. Bakteerit ylläpitävät vastustuskykyä ja auttavat ravinteiden irrottamisesta ja terveen liman muodostumisessa suolen seinämälle. Lima taas estää suolen seinän rakenteita tuhoutumasta.

Kuitujen vähäisyys on yhteydessä koko epidermin (suoliston sisäkalvo) terveyteen, jossa toimintoja ohjaa 0.2 – 0.5 mrd. hermosolua (aivoissa 1 mrd.). Noiden tulehtuessa huonoissa olosuhteissa, vaara on suuri sairastua muistisairauteen myöhemmin. Huonosta suolistoterveydestä tulevat muistisairauksien lisäksi erilaiset suoliston tulehdustaudit, ylipaino, kilpirauhashäiriöt, masennus jne. Suolisto on suurimpia hiljaisen tulehduksen paikkoja ja siten edesauttaa mm. sydänsairauksien syntyä. Runsas hiilihydraattien syönti nykyisten yleisten tapojen mukaan heikentää suolistoterveyttä.

Ruokasuositusten mukaan syöden saatava kuitumäärä 25 – 35 g. ei ole läheskään riittävä. Meidän pitää huolehtia kuidusta erityisesti. Se tapahtuu helpoimmin
a) syömällä kasviksia (hedelmät, marjat, vihannekset) n. 1 kg/pv
b) syömällä siemeniä ja pähkinöitä,
c) lisäämällä tarvittaessa ruokaan myös varsinaisia edullisia kuitulisiä.

Saat ilmeisesti tarpeeksi kuituja, jos joudut ulostamaan 2 krt/pv ja ulosteesi on pehmeä ja suuri, joka on ollut suolessa alle 24 t. Myös istuminen hyväryhtisesti keinuvassa keskiraollisessa satulatuolissa nopeuttaa läpivirtausta.

Valtiovalta tekisi viisaasti määrätessään valmis- ja pikaruokaan kunnollisen kuituminimin. Se taas vähentäisi sairastamista selvästi, mikä ei taas sovi ollenkaan voimakkaalle ja vaikutusvaltaiselle sairaanhoitoklusterille.