Miten saamme terveen suoliston

Miksi suomalaisten suolistot voivat huonosti

Vessin korjaava kommentti HS:iin yleisestä ja vaarallisesta vaivasta

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005663273.html

 

Suolistovaivojen listasta puuttui tärkeitä tekijöitä ja oli muitakin puutteita.

Toisaalta juttu oli taas kuin lääkemainos, vaikka juuri lääkkeet ovat usein raskaasti syyllisiä suolistovaivoihin. Tutkitusti n. joka neljäs lääkeaine tuhoaa tai häiritsee suolistoflooraa, mikrobiomia, jonka terveydestä juuri suoliston hyvinvoinnissa on kysymys.

Tärkein tekijä suoliston hyvinvoinnissa on kuitu (10 eri laatua). Syömme sitä n. 13 g, kun pitäisi syödä 50 g / 1000 kcal kuten metsästäjä – keräilijät aikoinaan.

Terveessä suolessa satatuhatta miljardia bakteeria elää kuidusta, tuottaa 30 % kuluttamastamme energiasta hajottamalla sitä, valmistaa immuunisolut (8 erilaista) eli vastustuskyvyn ja serotoniinin joka on 200 – 500 milj. suoliston hermosolun välittäjäaine ja aivoissa hyvän mielen hormoni.

Jos kuitua on liian vähän, bakteerit jopa syövät suoliston seinämän pintasolukkoa. Vähäkuituinen ruokamassa, ollessaan suolistossa liian kauan, kuluttaa myös kemiallisesti suolen seinämän herkkiä rakenteita ja suoli alkaa ”vuotaa”, mistä tulee monia huonoja asioita, väsymystä ja usein muita sairauksia.

Suolistovaivojen lisääntymisen aikana ruuan lisäaineiden ja palmuöljyn käyttö on lisääntynyt lääkekulutuksen lisäksi.

Ihmisten elvyttävä uni on vähentynyt keskimäärin tunnilla ja nyt altistumme radio-, ja TV aaltojen lisäksi jatkuvasti lähiverkkojen ja oman voimakkaan puhelimemme säteilylle.

Jutussa mainittu stressi, jota jatkuva puhelimen räplääminen pahentaa, on varmasti suurimpia syitä.

Ongelma on, että suolistovaivat ovat yhteydessä hyvin yleiseen kilpirauhas- ja uniterveyteen sekä moniin muihin tauteihin ja hyvin yleisiin suolistosyöpiinkin.  Ne jopa romahduttavat elämän laadun monilla ihmisillä.

Hyvä puoli asiassa on, että suolistoterveyden perusasiat voi oppia itse ja vaikuttaa niihin omilla valinnoilla.