MITEN SAAN UNENI HYVÄKSI

Vessin täydentävä asiantuntijakommentti HS:iin 70218

https://www.hs.fi/elama/art-2000005555491.html


Artikkelin heppoisia ja harvoja neuvoja pitää täydentää.

Raudan puute (matala Hb ja S-ferritiini varastorauta) heikentävät unta monella paljon mutta tiedostamattomasti. Tarkista arvot 2 krt/v ja korjaa.

Heikosti toimiva kilpirauhanen on toinen tärkeä syy. Testauta kaupallisissa labroissa T3 hormonisi muden lisäksi. Jos arvot vaativat korjaamista lue LL Helena Mäkeläisen loistava kirja kilpirauhasen itse ja lääkehoidosta ja toimi.

Unettomuuden yleisin vika on huonoissa unitavoissa eli keho on opetettu liian myöhäiseen väsymiseen ja nukahtamiseen. Silloin valvo yksi yö läpi, mene nukkumaan seuraavana iltana klo 22 ja aloita valmistelut jo klo 20. Univalmius heikkenee iän myötä.

Liiallinen alkoholin käyttö on yksi merkittävimmistä huonon unen syistä.

Hyvää valmistautumista: koti hyvin hämäräksi klo 20 alkaen, pidä sinivalosuodatuslaseja 2 t (netistä, 20 €), ruudut kiinni 1 t aiemmin, sauna, seksi, iltakävely, venyttely, lue, rauhallista musiikkia hiljaa. Siis vain rauhoittavia asioita. Pane lapset nukkumaan aikaisin.

Illalla EI riitoja, töitä, ongelman ratkaisua, viinaa, meteliä, raskasta syömistä, unilääkkeitä tai päihteitä.

Lisäravinteet tryptofan (500 mg) ja melatoniini (2-4 mg) auttavat myös.

Hyvään nukkumiseen makuuhuoneen on oltava aivan pimeä. Osta hyvät pimennysverhot ja käytä niitä vuoden ympäri.

Tuulettaminen ei riitä. Tarvitsemme raikasta ilmaa 6 l/s eli 150 m:3/yö/hlö. Jos koneellista IV ei ole, lukitse ikkuna raolleen muutama milli, että huone ei kylmene mutta pysyy raikkaana. Tunkkainen ilma aamulla tarkoittaa, että hengität yön kaasumaista kakkaa.

Hyvään uneen tarvitset luonnonkuitulakanat, sopivan (ei välttämättä kallis) 100 – 120 cm patjan ja jämäkän tyynyn. Kuorsaajat nukkumaan eri huoneeseen. Älä käytä unilääkkeitä. Nuku alasti. Laita lemmikit toiseen huoneeseen oven taakse ja pois sängystä.

Pidä tiukasti sama rytmi tiukasti päivästä toiseen. Tottumus on toinen luonto ja itsekurilla saat homman alkamaan oikeaan suuntaan.

Em. ohjelma auttaa kaikkia.

Huono uni tuhoaa hyvän elämän ja lyhentää sitä varmasti.

Kannattaa panostaa.