Miten töissä torjutaan tehokkaasti väsymystä

HS:n Vessin asiantuntijakommentti polttavaan ongelmaan 250717 http://www.hs.fi/tiede/art-2000005299289.html

 

 

Väsymyksen torjunnasta oli jäänyt pois monia tärkeitä asioita.

Riittävä happitaso, joka tulee automaattisen syvästä hengityksestä, on merkityksellinen. Tavalliseen tapaan kasassa istuminen puristaa keuhkoja ja madaltaa happitasoa, joka taas väsyttää.

Keskiraollisella keinuvalla satulatuolilla, e-pöydällä (sähkösäätöinen…) ja oikealle korkeudelle asennetuilla monitoreilla saadaan hyvä ryhti koko yläkroppaan.

Toinen merkittävä syy väsymykseen on huono nestekierto (veri + lympha yht 10 – 20 l) kehossa. Liian kireät alus- ym. vaatteet, huonosta ryhdistä johtuvat lihasjännitykset, perinteisen tuolin aiheuttama 90/90 istunta, liikkumattomuus ja suuri perinteisen tuolin puristepainealue yhdessä saavat sen aikaan.  Kaikki em. asiat ovat siis kohennettavissa fiksuilla valinnoilla ja tavoilla.

Väsymystä voi torjua myös melun hallinnalla esim. laadukkailla ”head- phoneilla” ja pitämällä paperit ja tavarat pöydällä hyvässä järjestyksessä sekä työsuunnitelma hyvin ja kannustavasti järjestyksessä.

Tasaisella veren sokerilla ja suoliston toimintanopeudella on suuri merkitys jaksamiseen. Tavanomainen paljon hiilareita ja liian vähän kuituja sisältävä ruokavalio väsyttää varmasti VHH / glykogeenistä (paljon hyviä rasvoja ja kuitua) ruokavaliota enemmän.

Tutkimusten mukaan ”multitasking” väsyttää ja huonontaa tuottavuutta eli siis keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan ja vielä vireystilan mukaan torjuu väsymistä muun muassa.

Em. keinoilla yhdessä artikkelissa mainittujen keinojen kanssa on siis mahdollista rakentaa työrutiinit ja –kulttuuri, jossa pysytään virkeinä ja hyvinvoivina kaiken aikaa.

Sellainen työtapa on meilläkin niin outo että siihen tarvitaan ehdottomasti valmennusta, jota yritysten olisi erittäin järkevää oman etunsa nimissä järjestää henkilöstölleen.