MITEN UNI KUNTOON

HS kommentti 231118

Unettomuuteen on hyviä muitakin ohjeita.

Huolehdi että makuuhuoneesi on täysin pimeä. Myös talvella sinne voi tulla liikaa katulamppujen tai kuun valoa. Pienikin määrä valoa jo häiritsee aivoja. Tarvitaan siis hyvät kaihtimet, erikoisesti keväästä alkaen.

Nukkumaympäristön pitää olla äänetön. Käytä vaikka korvatulppia.

Raikas huone ja jatkuva hyvä ilmastointi auttaa. Tarvitsemme 6 l ilmaa /sek koska ihomme ja keuhkomme erittävät paljon kuonaa. Siksi nukkuvan huone haisee. Ikkuna siis auki tai ilmastointi päällä.

Pidä sängyssä vain luonnonkuitu – petivaatteita. Keinokuiduista eli muovista tehdyt aiheuttavat herkästi staattista sähköä, mikä häiritsee.

Nuku alasti. Näin mikään ei kietoudu ja kiristä. Valitse peiton paksuus niin, että on lämmin.

Älä katso roskaviihdettä iltaisin. Se aktivoi aivot ja estää unen. Sama riitelyssä.

Alkoholi, kahvi, tee, energiajuomat yms. piristeet tuhoavat unen helposti.

Monilla on sänkynsä kohdalla maasäteilyä. Se ei pelkästään heikennä unta vaan altistaa myös vaivoille. Kokeile nukkua eri paikoissa tai kutsu ”varpumies” / ”kaivon katsoja” toteamaan asia. Makuuhuoneen voi maadoittaa laittamalla 2 mm kuparilanka sängyn ympäri ja yhdistämällä se pistokkeen maadoitusnapoihin, siis EI sähkönapoihin. Tähän voit ostaa rautakaupasta yhden töpselin. Anna mieluiten sähkömiehen tehdä, paitsi jos olet aivan varma missä maadoitusnavat ovat.

Hyvä unen antaja 1 t ennen nukkumista on melatoniini (apteekista) 1-4 g ja sen lisäksi tryptofaania 400 mg. Chamomilla teekin voi auttaa iltateenä.

Aivoja aktivoivan sinisen valon voi eliminoida netistä ostettavilla sinisuodatuslaseilla, joita alkaa pitää klo 20- 21 jälkeen.

Unen laatu ratkaisee. Voi nukkua koko yön huonohkoa unta ja olla väsynyt seuraavan päivän.