MITEN VÄHENTÄÄ VAATTEIDEN YMPÄRISTÖKUORMITUSTA yle uut 060918

Vessin täydentävä asiantuntijakommentti tärkeään asiaan

 

Asian käsittelystä puuttuu tärkeä keino vähentää vaatemenoja ja niiden ympäristökuormitusta:

Käytä päälläsi vähemmän vaatteita. Tämä on terveellisempää ja halvempaa.

Arkikäytössä jätä pois sukat ja pitää jalassasi hyviä maadoittavia sandaaleita. Kun remmit ovat tarpeeksi löysällä, verenkierto on hyvä, jalkasi ovat lämpimät ja pärjäät mainiosti ainakin pakkaskeleihin asti.
Maadoittavilla sandaaleilla saat maasta ja betonipinnoilta antioksidanttisesti vaikuttavia vapaita elektroideja, hienhaju jää pois ja jalkasi voivat erinomaisesti. Voit koska vaan päivän aikana pestä jalkasi ja sandaalisi. Ne kuivuvat varttitunnissa.

Toinen poisjätettävä vaate on alushousut.
Jos opettelet pesemään takapuolesi ulostamisen jälkeen, saat pysyvästi puhtaamman, mukavamman ja väljemmän olon. Tyypillinen ulostejäänteistä peräaukon ympärillä aiheutuva kutiaminen ja kirvely jää myös pois.
Miehen kivekset voivat paljon paremmin viileämmässä ja tuottavat enemmän testosteronia sekä laadukkaampaa spermaa. Alushousut myös kiristävät genitaalialueen mikrosuonistoa, mikä haittaa erektiomekanismia. Päivittäin usein toistuvat ei-seksiin liittyvät spontaanit erektiot ovat tärkeä kehon keino harjoittaa erektiomekanismia.
Naisilla genitaali – infektiot vähenevät alushousuttomuuden myötä. Alushousuja parempia keinoja kyllä löytyy kerätä valkovuoto tai kuukautiset.

Yksi joutava, kallis ja epäterveellinen vaate ovat rintaliivit.
Niitä myydään maailmassa n. 40 mrd kpl /v. Valtavaa haaskausta. Kaikki, joilla on pienet tai keskisuuret rinnat, voivat elää normaalin arjen ilman liivejä. Ne myös lisäävät huomattavasti rintasyövän esiintymistä, kun rinnan kuona-aineet eivät poistu kupin ja olkaimien puristuksen takia. Naiset on juksattu käyttämään kalliita liivejä omaksi vahingokseen. Aina voi kuitenkin laittaa liivit juhliin tai lenkille, jos siltä tuntuu.

Yleensä ihmisillä on aivan liikaa vaatteita ”muodin vuoksi” ja siksi hikoillaan. Aina lämpimissä sisätiloissa tarvitaan vain yksikertainen kevyt vaatekerros. Kylmillä ulkoilmoilla yksi lämmin takki ja käsineet ja ehkä hattu riittää. Hieman viileä olo heti ulos tullessa lisää lihasaktiivisuutta, lämmöntuotantoa ja ruskean rasvan kulutusta ja varastointia, millä on kylmänkestävyyttä parantava ja painoa alentava vaikutus. Siitä on muitakin monimutkaisia hyötyvaikutuksia keholle.

Vähempien vaatteiden käyttö ja siten hikoilemisen välttäminen vähentää vaatteiden kulumista ja pesua ja on siten tehokas ympäristöteko.