MITEN VAIKUTETAAN TESTOSTERONITERVEYTEEN

Vessin asiantuntijakommentti Hs 81019
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006265950.html

Testosteroni liittyy vahvasti muutokseen väestön käyttäytymisessä ja on siksi tärkeä ja mielenkiintoinen.

Ns hormonihäirintä eli teollisten molekyylien sotkeutuminen sikiön varhaisen kehittymisen prosessiin, vaikuttaa sukupuolisuuteen, genitaaliterveyteen ja siitoskykyyn sekä lisääntymiseen.

Raskautta suunnittelevien naisten kannattaisi siivota kemikaalit, meikit ja muoviset ruoka-astiat pois kodistaan hyvin tarkkaan.

Tässä olevista häiriöistä tutkijat varoittelivat jo yli 10 v sitten Tanskalaisen prof. Skattegakin johdolla. Myös TV 1:ssä oli tästä dokumentti jo v. 2009. Vesien yhteydessä olevassa eläinkunnassa (mm. sammakot) on tapahtunut harvinaistumista. Hormoni ja kemikaalipitoiset jätevedet sekä kemikaalijäämiä sisältämä valuma pelloilta muuttavat eliöitä, jotka joutuvat niiden kanssa tekemisiin.

Istuminen vaikuttaa myös testosteroniin, josta miehillä 3/4 muodostuu kiveksissä ja 1/4 lisämunuaisissa.  Sen määrä on ollut laskussa väestössä, jo jokin aikaa. Alkutaso nuorella miehellä on terveydelle tärkeä, mutta myös sen tasoon vaikuttavat elintavat läpi elämän.

Kivesten terve olotila on niissä nestekiertoa aktivoiva liike reisien liikkeen takia ja ilman tiukkoja ja liian lämpimiä vaatteita mahdollisuus pitää oma lämpötila 33 asteessa 4 eri mekanismin avulla.

Ymmärtämättömästi käytetyt tiukat alus- ja päällishousut yhdessä istumisen kanssa estävät lämmön säätelyä ja tärkeää veren ja imunesteen kiertoa kiveksiin.

Järkevintä ja terveellisintä on olla pitämättä kännykkää housun taskussa, jättää alushousut pois (ja ottaa tavaksi alapesu) ja istua työssä keinuvalla keskiraollisella satulatuolilla sekä väljillä päällyshousuilla, seista välillä ja liikkua usein.
Tämä on hyvää ennaltaehkäisyä myös eturauhasvaivoille.